Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.09.2015.
13:36
Tanjug A

"Nije vreme za hladni rat, Evropi je potrebna Rusija"

Stvaranje uslova za novi hladni rat sa Rusijom bilo je teška greška, jer je Rusija potrebna Evropi za borbu protiv Islamske države (IS) i rešavanje sirijske krize, smatra bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Reuters
Rusija da se vrati u G8: Nikola Sarkozi

- Treba okrenuti stranicu tog hladnog rata sa Moskvom, što ne znači da se u svemu slažemo niti da prihvatamo ono što se dešava u Donjecku - kaže Sarkozi, predsednik stranke desnog centra "Republikanci", nekadašnje Unije za narodni pokret.
 

U intervjuu koji je objavio pariski list "Figaro", on ističe da se IS mora pobediti u narednih nekoliko meseci, ali napominje da je, da bi se delovalo u Siriji, potrebno zeleno svetlo Rusa, te da između njih i Evropljana treba otpočeti novi dijalog - u interesu obeju strana.

- Rusija treba da pokaže dobru volju pomažući međunarodnoj zajednici da pobedi IS i reši sirijsku krizu. Rusija treba da se vrati u G8 i da ukine embargo na meso - ukazuje Sarkozi.

Kad je reč o rešenju za građanski rat u Siriji, Sarkozi smatra da treba organizovati nacionalno pomirenje uključujući članove bivšeg sistema u upravljanje zemljom što je, kako naglašava, uslov za mir.

- Ono što se dešava u Siriji nas direktno pogađa. Svaki put kada je Evropa okrenula leđa Mediteranu, okrenula je leđa i svojoj budućnosti. Nemamo izbora, mora se intervenisati - konstatuje on.

Govoreći o izbegličkoj krizi sa kojom se Evropa suočava, ističe da treba ponovo utemeljiti evropsku migracionu politiku, što podrazumeva preispitivanje Šengenskog sporazuma jer, kako kaže, Šengen više ne funkcioniše.

- Treba privremeno obustaviti slobodno kretanje neevropskih državljana po Šengen zoni - ukazuje Sarkozi.

On se protivi uvođenju kvota za raspodelu migranata među zemljama članicama EU u sadašnjoj situaciji i smatra da ih treba uvesti tek nakon što se usvoji zajednička evropska migraciona politika koja, kako predlaže, treba da napravi razliku između ratnih i političkih izbeglica.

Sarkozi kaže i da treba otvoriti izbegličke centre u zemljama na periferiji Šengen zone, na istoku kao i na jugu, koje su postale zemlje tranzita za migrante koji čekaju da uđu u Evropu.

Te centre, u kojima bi izbeglice bile smeštene dok se ne utvrdi da li su ratne ili političke i kakav status im dodeliti, treba da finansira Evropa, zaključuje Sarkozi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.09.2015. 14:14
Americki potrcko koi je samostalno dosegao najvisi nivo kad se popeo na dvije knjige da bi na slikama izgledao visi opet bi da krene u izbornu kampanju. Prica ono sto zele cuti Francuski glasaci i sto pokvarena evropska "elita" sanja.
Četvrtak 10.09.2015. 18:46
Za šta joj je potrebna-da je vuče iz dna u koji pada_kasno ste se setili vi što nesmete ni one mistrale,već zardjale,da isporučite Rusima.A Ti gde si bia kad je grmilo,kad je sevalo a bio si u prilici.Sad toročeš ko neka baba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online