Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.12.2015.
08:00
B. Božin - Vesti A

Nemačka: Slobodno nebo za američke špijune

Američka vlada planira da uvede redovne letove svojih najvećih špijunskih letelica Global Hok nad nebom Evrope, od toga "do pet puta mesečno iznad Nemačke". Dronovi će poletati iz baze Sigonela na Siciliji, a potom preletati nemačke pokrajine Sarland, Rajnland-Pfalc, Severnu Rajnu-Vestfaliju, Donju Saksoniju, Bremen, Hamburg, Šlezvig-Holštajn i Meklenburg-Forpomeraniju, da bi preko baltičkih zemalja sakupljali špijunske podatke.

Reuters
Global houk: "Soko" koji sve vidi (Foto: ilustracija)

Po navodima vlade u Berlinu, dozvola za korišćenje nemačkog vazdušnog prostora predstavlja "vidljiv znak angažmana za evropsku sigurnost i transatlantske veze" i trebalo bi da spreči destabilizaciju u centralnoj i istočnoj Evropi.

Američka strana je zauzvrat obećavala ovom svom savezniku da će dozvoliti prisustvo nemačkog posmatrača, koji će kontrolisati da li se Vašington pri ovim "redovnim" preletima - drži dogovora, ali je nemačka strana odustala od takve vrste kontrole.

Dnevnik Prvog programa nemačke televizije Tagesšau citirao je Ministarstvo odbrane: "Pismeno obećanje američke strane vrednuje se kao dovoljna garancija".

Uzaludna odluka poslanika

Vlada Angele Merkel je već u septembru odobrila SAD stacioniranje novog atomskog oružja u Nemačkoj, iako je Bundestag 2009. godine doneo odluku da bi Amerikanci trebalo da povuku svoj veliki atomski arsenal iz baza na nemačkom tlu.

Poslanici opozicije, pre svega partije Levice, smatraju da je odustajanje od kontrolne funkcije loše po Nemačku, a letovi američkih bespilotih letelica kao "otvaranje malih vrata za provokacije prema Moskvi", kazao je poslanik Bundestaga Andrej Hunko.

Njegov partijski kolega Aleksander Noj takođe prepoznaje u preletima ciljane provokacije NATO-a protiv Rusije.

- Ako čak zanemarimo da su svakodnevni preleti nad gusto naseljenim oblastima, potencijalna opasnost po stanovništvo, kristalno je jasno da se radi o zveckanju sabljom od strane NATO država - kaže Noj.

Ovaj poslanik dodaje i to da "savezna vlada svesno odustaje od provere aktivnosti država treba da budu praćene, a ne zna ni koje zone treba da budu snimane, koliko dugo ili ko ima pristup tako dobijenim podacima. Takođe je skandalozno da dron Global Hok, baš kao i katastrofalna letelica Bundesvera Euro Hok, još uvek nema dozvolu savezne kontrole letenja.

POVEZANE VESTI

Petak 18.12.2015. 08:32
verujem da i dalje postoje naivčine koje smatraju da je nemačka jaka i samostalna ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online