Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.12.2015.
10:19
sputniknews A

Zapad ćuti dok Turska podriva borbu protiv islamista

Delovanje Ankare ne samo da ne doprinosi borbi protiv terorizma nego i podriva napore međunarodne koalicije, piše nemački list "Zidojče cajtung". Istovremeno, Zpad nije spreman da se odrekne Turske kao strateškog partnera i žmuri na pomoć koju Ankara indirektno pruža teroristima

Reuters/U.B.
Turska nije zatvorila granicu sa Sirijom da spreči upade pripadnika ID-a

Turska nije zatvorila granicu sa Sirijom i teroristi neometano ulaze na njenu teritoriju, gde dobijaju pomoć. 

- Turska u velikoj meri podriva borbu protiv terorističke organizacije ID - piše "Zidojče cajtung“. 

Ankara je dugo pravim teroristima nije smatrala islamske radikale, nego kurdske separatiste, pristalice Radničke partije Kurdistana koja je u Turskoj zabranjena. Ipak, posle terorističkog napada u turskom Suruču, kada su žrtve samoubice bili turski Kurdi, Turska više nije mogla da se pretvara da se pretnja od ID-a nje ne tiče. 

U Turskoj, prema nekim podacima, ima oko hiljadu pristalica Islamske države, a lokalni mediji, koji se pozivaju na dokumente specijalnih službi, pišu o 4.300 sledbenika te terorističke organizacije.

- Turska je suviše dugo dozvoljavala ID-u da cveta - navedeno je u tekstu. 

Pored toga, Turska je podržavala radikalne snage u Siriji, uz uslov da se ovi bore protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada. 

S tačke gledišta Ankare, sirijski predsednik predstavlja prepreku težnji Turske da se učvrsti u novoj ulozi vodeće regionalne države. 

Tokom sirijskog sukoba lokalni Kurdi su vodili uspešnu borbu protiv ID-a, oduzimajući teroristima teritorije. Pojavila se mogućnost stvaranja nezavisne države Kurda, što Turska smatra pretnjom za sebe. 

- Strah od toga da i u Turskoj može da se pojavi težnja za autonomijom čini od te zemlje teškog partnera u koaliciji protiv ID-a - piše "Zidojče cajtung“.

SAD i Evropa, podseća list, blisko sarađuju s Kurdima koji su se preporučili kao najbolji borci protiv ID-a na kopnu. 

Prioriteti Turske borba protiv Kurda

Turska je počela da bombarduje položaje Kurda koristeći kao povod teroristički napad u Suruču. Tada su članovi Radničke partije Kurda ubili dvojicu turskih policajaca, saopštivši da su ovi sarađivali s ID - om. 

Turska je počela češće da bombarduje položaje Kurda nego položaje ID-a, što je pokazalo njene istinske prioritete, naglašava list. 

- Ankara ne samo da je slabo podržavala međunarodnu alijansu protiv ID-a nego je i ometala tu borbu - naglašava dopisnik "Zidojče cajtunga“. 

Istovremeno, Zapad nije u stanju da se odrekne Turske kao strateškog partnera, smatra novinar "Zidojče cajtunga“; u zemlji je smeštena važna vojna baza NATO-a Indžirlik, koja omogućava da se avijacija brzo angažuje kako u Siriji, tako i u Iraku. 

- Htela ili ne, Turska je u centru borbe protiv ID-a - zaključuje autor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.12.2015. 10:28
Ovo loj-avo Go-vno nece dugo......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online