Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.10.2014.
18:50
blic.rs, dnevnik.hr A

Džihadisti su Turskoj došli na prag, ali ona ćuti. Evo i zašto

Radiklani islamisti sprovode vazdušne udare u pograničnom sirijsko turskom gradu Kobane, ali saveznik NATO-a, Turska, još nije preduzela nikakve mere da zaustavi Islamsku državu. "USA Today" je izdvojio pet mogućih razloga zašto je to tako.

Grad Kobani je danima poprište oštrih sukoba između islamista i kurdskih snaga
 

1. Gnev prema Americi

Turski predsednik Tajip Erdogan je frustriran što se SAD nije umešao u trogodišnji civilni rat u Siriji sve dok radikali IS-a nisu preuzeli veće delove Iraka.
Erdogan je pozvao SAD da pomogne sirijskim umerenim pobunjenicima da zbace režim sirijskog predsednika Bašara al Asada, ali ne želi da pošalje turske vojnike u borbu.

2. Ljutnja prema Kurdima

Sirijski grad Kobani je u rukama kurdske frakcije čiji se vođe u Damasku nikada nisu priključile borbi za zbacivanje. Asadov režim u poslednje tri godine nije napao grad.
- Kockali ste se i pozivali na autonomiju regiona a da se prethodno niste posavetovali sa nama. Sada ste prepušteni sami sebi - objasnio je Ilhan Tanir, dopisnik turskog Vatana.

Turska vojska stacionirana je na granici sa Sirijom
 

3. Nedostatak poverenja

Turska se 30 godina borila sa kurdskim separatističkim pokretom - PKK. Kurdska frakcija na čelu Kobanija, PID, povezana je sa PKK-om koji Erdogan vidi kao ekvivalent Islamskoj državi.
Zbog toga, vlada strahuje da će ukoliko osigura pomoć za kurdske borce ona biti upotrebljena protiv Turske.

Mrtvi na tursko-sirijskoj granici, Ankara ne da detalje

4. Zabrinutost zbog terorizma

Militanti su oružje i borce u Siriju usmeravali preko Turske. Islamska država i Al Kaidina filijala u Siriji imaju izgrađenu mrežu u Turskoj.
Ako Turska u Siriji napadne ISIS, moglo bi doći do ozbljnog odgovora u Turskoj, pa zato oni ne žele da rizikuju - rekao je Tanir.

Postoji velika verovatnoća da su turske obaveštajne službe povezane sa militantima iz Islamske države
 

5. Veze sa Islamskom državom

Turske sigurnosne i obaveštajne službe možda imaju veze s militanstima IS-a. Organizacija je oslobodila 46 turskih diplomata koje je otela dan prie vazdušnih napada koji je pokrenuo SAD.
Moguće je da je Turska znala da će udari početi, pa je pritisnula svoje kontakte u Islamskoj državi da pusti diplomate.
- To podrazumeva da Turska ima veći utIcaj ili snažnije veze sa ISIS-om nego što ljudi misle - kaže Tanir.

POVEZANE VESTI

Petak 10.10.2014. 22:06
turci su jedna od najdivljih nacija od postanka sveta,nacija koja je toliko tupa,glupa,divlja,i polupismena zabradjena nekih svojih divljim idejama,turci zive ko pilici u kavezu,
Petak 10.10.2014. 21:27
Turska ima snazne veze sa ISIS-om ! Erdogan je radikalni islamista !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online