Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.12.2015.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Objavljen rat Gruziji

Islamska država objavila je rat u Gruziji. Sve televizije objavile su snimak pod naslovom "Poslanica gruzijskom narodu" u kom mesni teroristi Islamske države pozivaju "muslimansku braću da se bore protiv nevernika do njihovog potpunog uništenja ili da se uznesu Alahu kao mučenici".

Sprema se pakao: Na redu pravoslavna Gruzija

Na snimku terorista na arapskom, a potom na čistom gruzijskom jeziku, preti muslimanima i nevernicima u Gruziji odsecanjem glave u slučaju neposlušnosti.

Zamenik šefa tajne službe Levan Izorija saopštio je da je od sudova zatražena zabrana sajtova u kom su iznete identične pretnje. Gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pojačalo kontrolu svih putnika sa Bliskog istoka, pošto pretnje iznose uglavnom njihovi državljani koji su odavno otišli da ratuju za Islamsku državu. Većinom je reč o Azerbejdžancima iz oblasti Kvemo Kartli, nedaleko od prestonice Tbilisija, Adžari s juga zemlje, a najviše Čečeni iz Pankijske kotline. Desetine Čečema iz tog kraja poginulo je u Siriji, a novinarka Nino Burčuladze kaže da je mnoštvo sledbenika vehabizma tajno položilo zakletvu Islamskoj državi i samo čekaju naređenje za napad u Gruziji.

Vlast se trudi da održi privid spokoja. Početkom ovog meseca seoske starešine održale su sastanak sa kog su pozvali vlasti da uvede stroga pravila za odlazak mladih Čečena u Tuirsku, odakle se šalju u Siriju. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova javno je odgovorilo da taj zahtev nisu u stanju da ispune.

Kosovski scenario

Pankijska kotlina podseća na Kosovo. Kuće malobrojnih Gruzijaca razlikuju se od čečenskih čija su dvorišta ograđena visokim zidom. Donedavno je oblast kontrolisao čečenski bataljon Ruslana Gelajeva čiji brat još živi u selu Hasani. Novinarka Mamuka Arešidze kaže da je generacija Gelajeva predstavljala čečenske nacionaliste, a da je novo pokolenje radikalno islamističko.

Gruzijske vlasti od obojene revolucije 2003. i odlaska predsednika Eduarda Ševarnadzea, kojeg je tada smenio Mihail Sakašvili, smatraju Rusiju glavnim neprijateljem i bezuspešno pokušavaju da se punopravno približe NATO i EU. Do mere da su slali vojsku u Irak u pomoć Amerikancima. Tu istu vojsku razbila je za četiri dana ruska armija u ratu 2008. posle čega su proglasile nezavisnost gruzijske oblasti Južna Osetija i Abhazija. Saradnja s Amerikom nastavljena je i, kako su "Vesti" pisale, ruski mediji primetili su da sve više terorista ostaje u Gruziji umesto da idu na Bliski istok. Naveden je i slučaj od pre dva meseca kada je američki brod dovezao u luku Poti oružje i "bradate ljude negruzijskog izgleda" koji su se sukobili s patrolom i ranili trojicu policajaca. Posle ih je otpratila gruzijska tajna policija. Namera da se zapali kavkaska granica Rusije, sada se okreće protiv same Gruzije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.12.2015. 09:39
Još jedan dokaz šta zapad stvarno želi svim Pravoslavcima preko ovih fanatika ! Mora doći do velike igranke.... !
Četvrtak 03.12.2015. 10:22
Džon MekKejn i EU ce opet morati da reaguju. :D))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online