Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 02.12.2015.
14:51
Srna A

Putin i Obama imaju tajni dogovor

Pojedini geopolitički portali spekulišu da postoji tajni dogovor Baraka Obame i Vladimira Putina prema kojem bi Saudijska Arabija prestala da postoji u ovom obliku. Naime, ova država, koju mnogi nazivaju "srcem vehabizma" i islamske verske doktrine, mogla bi doživeti disoluciju ili biti podeljena na nekoliko entiteta zbog svoje sve destruktivnije uloge u radikalnoj islamskoj doktrini i pomaganja teroristima.

Reuters
Šta misliš o podeli Saudijske Arabije i Turske i potom stvaranju Kurdistana?

Francuski pisac Tjeri Mejsan, koji je nakon 11. septembra 2001. godine, odgovornost za napade u Njujorku pripisao američkom vojno-industrijskom kompleksu, nedavno je objavio članak u kojem tvrdi da će Obama i Putin podeliti Saudijsku Arabiju i pocepati Tursku, stvarajući Kurdistan.

Činjenica je da su Kurdi, uz pomoć avijacije SAD, izbacili snage "Islamske države" iz izuzetno važnog grada Sindžara.

Sirijski Kurdi do pre dva meseca bili su na strani sirijske vojske, ali su naglo promenili orijentaciju i postali saveznici SAD, primećuju analitičari. To upućuje na mogućnost da se sprema "nešto krupno".

Zašto smeta Saudijska Arabija?

Međutim, Turska i Saudijska Arabija su glavni saveznici SAD u regiji. Turska drži NATO bazu Idžirlik, koja služi kao polazna tačka mnogih intervencija u tom prostoru. Saudijska Arabija je pak saveznik u energetskim ratovima - velika proizvodnja saudijske nafte ruši cenu tog energenta, a to je glavno ekonomsko oružje u borbi protiv Rusije. Ali, Saudijska Arabija je i rodno mesto selafizma, vehabističkog islama, kojim se nadahnjuje najveći deo bombaša-samoubica.

Turska je pak u poslednje vreme počela da guši nasleđe sekularne države koju je pre jednog veka započeo Kemal Paša Ataturk, s kojim je zemlja doživela veliki uspon. Povratak islamizmu Tursku čini nepouzdanim saveznikom SAD, koje su javno počele da se okreću pouzdanijem partneru - turskim arhineprijateljima Kurdima.

SAD su istovremeno nagovorile Saudijce da znatno smanje cenu nafte (što je velikim delom usmereno protiv interesa Rusije), ali kolateralne žrtve tog plana su sami Saudijci, čiji je budžet pao za desetine milijardi dolara, pa su se pojavile i spekulacije o mogućem bankrotu Rijada. Vladajuća dinastija rascepkana je na mnoštvo prinčeva koji se bore za uticaj. Postoje tri klana - kralja Salmana, zatim preminulog kralja Abdale i klan princa Bondara.

Osim toga, srednjovekovne kazne koje vrši saudijski režim zgražavaju svetsku javnost - za flašu piva "krivac" dobija sto udaraca štapom, žene slabijeg morala javno su kamenovane, a o izborima se ne sme ni govoriti.

Zapadni uticaj na Bliskom istoku nikada nije imao za cilj promociju liberalne demokratije jer bi u tom slučaju prva žrtva udara bila baš Saudijska Arabija. Poznata je izreka čuvenog američkog diplomate Henrija Kisindžera: "Oni su ku*vini sinovi, ali naši ku*vini sinovi!".

Sirija ne predstavlja problem zbog despotske naravi mladog Asada, već jer se našla na putu kojim bi katarski i saudijski gas išao u Evropu, istiskujući Ruse i omogućavajući SAD potpunu kontrolu nad starim kontinentom i njegovim bogatstvom. Ulaskom u rat na strani Asada, Rusija je počela otvoreno, oružjem, da brani svoje gasne, ali i geopolitičke interese. 

Ruski geopolitičari tvrde da Amerikanci u regiji podržavaju dva sasvim suprotna procesa - jedan koji širi vehabizam i drugi koji se protiv njega bori. Koji je cilj? Nema cilja - cilj je haos, navode oni.

Okidač

Da li su Islamska država i enorman rast islamističkog terorizma širom sveta zaista doveli do zajedničke akcije Vašingtona i Moskve, bez obzira na njihove suprotstavljene interese ili će haos još dugo ostati sudbina Bliskog istoka? Obaranje ruskog aviona iznad Sirije mogao bi da bude okidač dalekosežnih promena u toj regiji, smatraju portali.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 17:38
Daj Bože da Saudijska Arabija ode u komadiće, s dogovorom, ili ne! Popela se na ku...c svima !
Sreda 02.12.2015. 17:39
мајмуне изволи избриши и овај коментар,све ти јеббем по списак
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online