Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.11.2015.
22:51
R. Patković - Vesti A

"Migranti, moje mušterije"

Nemačka je obećana zemlja za većinu izbeglica koji beže iz Sirije, Iraka, Libije, Pakistana i Avganistana jer su njihove zemlje poslednjih godina postale sinonim za rat, bedu i beznađe. Slobodan Boki Todorović, vozač autobusa u firmi "Milo's Busreisen" u Dortmundu, od 1. oktobra prevozi migrante.

- Moj prvi susret sa njima bio je potresan i dirljiv. Kada sam video te iscrpljene, umorne i uplašene ljude, same po sebi vraćale su mi se misli u moj zavičaj Smoluša podno Ozrena, gde je moj narod proživeo mnoge teške dane. Rastužila me je slika nemoćne, mršave dece u čijim očima se video beskrajni strah. Niko od njih nije znao ni kuda će, ni šta ih sve čeka - priča Todorović.

Naš zemljak je u želji da mališanima ublaži strah i tugu delio čokolade i bombone.

- Oni bi brzo zgrabili slatkiše i pobegli, misleći da će im neko to oduzeti i oteti. Pre mnogo godina boravio sam u Iraku i raspitivao se kakvo je stanje u toj zemlji. Odgovori su bili isti. Samo što dalje odande, rekli su skoro svi uglas. Mladi su mi iskreno pričali da u svojim domovinama ne vide ni najmanju šansu za bolju budućnost. Izgubili su svaku nadu da tamo mogu da žive životom dostojnim čoveka.

Alkohol i pesme

- Primetio sam i to da je dobar deo izbegličke omladine pod dejstvom alkohola. Bilo je i nereda u izbegličkim centrima. Neki su u mom autobusu neprestano s mobilnih telefona puštali njihove pesme. Nisam ništa razumeo osim prepoznatljivog povika: "Alahu ekber!" Naravno, bio sam uzdržan, šta bih drugo mogao - kaže Slobodan Boki Todorović.

Svaka njihova priča je teška životna drama. Petković prevozi migrante iz Sirije, Iraka, Avganistana i Pakstana.

- Susreo sam i Albance i naše Rome. Dešavalo se daje policija izvodila iz mog autobusa sumnjive osobe. Nije mi baš bilo svejedno, ali policija zna šta radi i svaka opreznost je u ovim vremenima dobrodošla. Mislim da bi Evropa treba da se probudi i preduzme odgovarajuće mere na opštu korist. Ne bih želeo da se iko nađe u situaciji da beži od svoje kuće. Uostalom, mnogi naši zemljaci dele izbegličku sudbinu.

Na pitanje šta bi Nemačka i ostale zemlje Evropske unije trebalo da učine u vezi s talasom izbeglica, Slobodan odgovara:

- Mislim da bi trebalo da prestanu s primanjem migranata. Treba i te kako raditi na tome da ti nesrećnici ostanu tamo gde su rođeni. To podrazumeva prestanak rata i promenu ekonomskih i političkih okolnosti. Ukoliko se moćnici nastave da se oglušuju na sveopštu patnju, Evropa će se suočiti s ogromnim problemima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online