Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2015.
08:53
B. Božin - Vesti A

Sankcije Rusiji diktiraju veliki

Četiri evropska šefa vlade su u dogovoru sa Amerikom odlučili da produže sankcije protiv Rusije. Akcija će ubrzati podelu EU, piše "Dojče virtšafts nahrihten", jer druge države neće još dugo pristajati da im se diriguje. Merkelova opasno reskira: Ukoliko ne bude mogla da ispuni transatlantske želje, to bi mogao da znači njen politički kraj.

Vodi brod na uzburkanom moru: Predsednik evropskog saveta Donald Tusk

Iako naizgled sve EU države marširaju u istom pravcu, razlike između onih koje bi htele sopstveni evropski kurs i onih koje sebe vide kao juniorske transatlantske partnere, sve je očiglednija, naročito po pitanju izbeglica.

"Istočni Evropljani su 40 godina pregurali kao vazali Sovjetskog Saveza i sada više nisu spremni da plaćaju račune za spoljnopolitičke akcije drugih. Svima je jasno da su proterivanja posledica destabilizacije na Bliskom istoku koju podstiču SAD i NATO. Zato su Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka odbile poslušnost i zatvorile granice za izbeglice."

Time je EU stigla do mogućeg istorijskog zaokreta: Ona bi, kako piše ovaj portal, mogla da se raspadne jer zajednička politika nije više moguća. Mnogi šefovi EU i nacionalni političari su proteklih nedelja to jasno stavili do znanja - poslednji u nizu je slovenački premijer Cerar koji se oseća izigranim i napuštenim po pitanju izbegličke politike. Takođe, predsednik EU Donald Tusk ne bira reči kad je o ovome reč.

Zaključak četiri velike države, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske, da zajedno sa SAD produže sankcije Rusiji, kod manjih članica izaziva pobunu. Već kod prvih sankcija su se pobunile mnoge države: Mađarska, Slovačka, Češka, Austrija, Grčka i Španija, koje se stalno izjašnjavaju protiv politike koju određuje Vašington, gde se naredbe prenose Berlinu i zatim sprovode u drugim državama.

Raspoloženje u Uniji je već dovedeno do usijanja. Mnogi političari su izgubili poverenje u Angelu Merkel upravo što se tiče izbegličke politike i odnosa prema Rusiji. I u Briselu se osećaju izigranim i besnim što je Merkelova otvorila granice, a zatim prebacila teret na EU, kao da bi Brisel po tom pitanju mogao bilo šta da sprovede u nacionalnim državama.

Za rusko pitanje važi isto: predsednik EU Žan-Klod Junker je zahtevao veće naslanjanje na Rusiju i svesno nije prisustvovao samitu u Antaliji. Šta će Francuzi uraditi još nije jasno, ali se Francuska bori na strani Rusije protiv ID i glasnije nego ikad se usprotivila sankcijama protiv Moskve.

Male zemlje ućutkane

Folker Helmajer iz bremenske Landezbanke zapitao je u jednom Foreksovom izveštaju: "Zar druge članice EU nemaju pravo glasa?"

EU kojom daljinski upravlja nemačka vlada za mnoge članice ne predstavlja željenu opciju jer im se nanosi konkretna šteta koju moraju da rešavaju nacionalne vlade. One to ne žele, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online