Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.11.2015.
16:06
Tanjug A

Crna Gora između NATO i Moskve

Najavljeno usvajanje izjave ruske Dume o protivljenju ulaska Crne Gore u NATO spada u sam vrh autizma, političkog bezobrazluka i nedvosmislene agresije na nezavisnu zemlju, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta. Kako navode, oni već duže vreme upozoravaju crnogorsku javnost da je Crna Gora napadnuta i iznutra i spolja.

refleksija.me
Crnogorske vlasti bi što pre u NATO, Rusi upozoravaju da ne postoji podrška naroda

Saopštenje Crnogorskog pokreta došlo je kao reakcija na izjavu zamenika ruskog ambasadora u Podgorici Vladimira Gurka, koji je u četvrtak rekao da je Moskva "ozbiljno zabrinuta ubrzanom integracijom Crne Gore u NATO".

Sprečiti ili odložiti integraciju CG u NATO

Danas se oglasio i šef Komiteta za inostrane poslove ruske Dume Aleksej Puškov ustvrdivši da je većina Crnogoraca protiv članstva Crne Gore u NATO.

- Bilo koje istzraživanje javnog mnjenja bi pokazalo da u Crnoj Gori ne postoji većina koja bi podržala ulazak zemlje u NATO - rekao je Puškov.

Cilj izjave, koju bi trebalo da usvoji ruska Duma, je sprečavanje ili makar odgađanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u, smatra specijalni izveštač za Balkan ruskog lista Komersant Genadi Sisojev.

Ruska državna Duma razmatra nacrt izjave, u kojem se deputati obraćaju kolegama iz crnogorskog parlamenta, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a, sa pozivom da se uzdrže od širenja Alijanse.

Stav Moskve nikada nije bio tajna

Sisojev smatra da će Duma tu izjavu sigurno usvojiti, čim je odobrio Komitet za međunarodne odnose. Tu, kako je rekao za radio Antena M, neće biti nikakvog iznenađenja.

- U principu Rusija nikada nije krila da joj se ne sviđa proširenje NATO-a i jasno saopštavala da se protivi, bez obzira na to da li se radi o Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj zemlji. Ta izjava znači da je stav Rusije pooštren, to se nije desilo ni juče, ni prekjuče. Očigledno, cilj ove izjave je da se spreči ili makar da se odgodi poziv Crnoj Gori u decembru - kazao je Sisojev i dodao da je na jučerašnjoj konferenciji Ambasade Rusije u Podgorici zapravo zvanično prnesen stav, koji je prethodno zauzeo Komitet za međunarodne odnose i koje će danas samo potvrditi Državna duma.

On smatra da Rusija neće uspeti u svoj nameri kada je posredi Crna Gora i njene put u NATO.

- Mislim da je odluka o pozivu Crnoj Gori među članicama već doneta, u tom smislu Rusija može da preduzme neke mre, poput onih ekonomskih, koje je preduzela u avgustu, kada se Crna Gora priključila sankcijama Evropske unije - zaključio je Sisojev izjavi za radio Antenu M.

Tanjug/AP

Niko ne sme da se meša

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da odluku o članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi donose zvanična Podgorica i članice Saveza, i da niko drugi nema pravo da se meša u takvu odluku.

- Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbednosne saveze čiji de želi da bude - izjavio je Stoltenberg, posle razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stoltenberg je podsetio da će 28 zemalja članica na sastanku ministara spoljnih poslova 1. i 2. decembra doneti odluku da li će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo i da "nijedna treća zemlja nema pravo da pokuša da interveniše u tom procesu".

POVEZANE VESTI

Petak 20.11.2015. 16:11
Народ је, као и вазда, за Русију, а Мило и монтенегринери ѕа нато. Људи за људе, несој за несој.
Petak 20.11.2015. 19:42
Milo Đukanović je toliko postao izvitoperen „u mozak“ da je ub/ijeđen da je postao “izuzetan” i nekakva viša rasa kao Hitler. On danas stvarno misli i vjeruje da on i njegovi “Montenegrini” - narko-pratioci, šverceri i trgovci oružjem, koji zajedno sa njim učestvuju u temeljnoj pljački Crne Gore za račun zapadnih i NATO bandita, mogu nas Crnogorce i našu Crnu Goru da na silu otmu-kidnapuju i odvedu u NATO? Ub/ijeđen je da će ga njegovi zapadni saučesnici u pljački Crne Gore uspjeti zaštititi od nas Crnogoraca za sve što je uradio i danas radi našoj Crnoj Gori. Zato mi Crnogorci poručujemo “Montenegrinima”: Milo i "milovići", veliki “Montenegrini”, ako hoćete u NATO, spakujte kofere i idite. Mi vama ne branimo ništa. Ali ako hoćete nas da na silu ili na prijevaru "UĆERATE" tamo u NATO, biće: "Puška vama, puška nama" pa kom opanci-kom obojci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online