Petak 20.11.2015.
16:06
Tanjug

Crna Gora između NATO i Moskve

refleksija.me
Crnogorske vlasti bi što pre u NATO, Rusi upozoravaju da ne postoji podrška naroda

Saopštenje Crnogorskog pokreta došlo je kao reakcija na izjavu zamenika ruskog ambasadora u Podgorici Vladimira Gurka, koji je u četvrtak rekao da je Moskva "ozbiljno zabrinuta ubrzanom integracijom Crne Gore u NATO".

Sprečiti ili odložiti integraciju CG u NATO

Danas se oglasio i šef Komiteta za inostrane poslove ruske Dume Aleksej Puškov ustvrdivši da je većina Crnogoraca protiv članstva Crne Gore u NATO.

- Bilo koje istzraživanje javnog mnjenja bi pokazalo da u Crnoj Gori ne postoji većina koja bi podržala ulazak zemlje u NATO - rekao je Puškov.

Cilj izjave, koju bi trebalo da usvoji ruska Duma, je sprečavanje ili makar odgađanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u, smatra specijalni izveštač za Balkan ruskog lista Komersant Genadi Sisojev.

Ruska državna Duma razmatra nacrt izjave, u kojem se deputati obraćaju kolegama iz crnogorskog parlamenta, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a, sa pozivom da se uzdrže od širenja Alijanse.

Stav Moskve nikada nije bio tajna

Sisojev smatra da će Duma tu izjavu sigurno usvojiti, čim je odobrio Komitet za međunarodne odnose. Tu, kako je rekao za radio Antena M, neće biti nikakvog iznenađenja.

- U principu Rusija nikada nije krila da joj se ne sviđa proširenje NATO-a i jasno saopštavala da se protivi, bez obzira na to da li se radi o Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj zemlji. Ta izjava znači da je stav Rusije pooštren, to se nije desilo ni juče, ni prekjuče. Očigledno, cilj ove izjave je da se spreči ili makar da se odgodi poziv Crnoj Gori u decembru - kazao je Sisojev i dodao da je na jučerašnjoj konferenciji Ambasade Rusije u Podgorici zapravo zvanično prnesen stav, koji je prethodno zauzeo Komitet za međunarodne odnose i koje će danas samo potvrditi Državna duma.

On smatra da Rusija neće uspeti u svoj nameri kada je posredi Crna Gora i njene put u NATO.

- Mislim da je odluka o pozivu Crnoj Gori među članicama već doneta, u tom smislu Rusija može da preduzme neke mre, poput onih ekonomskih, koje je preduzela u avgustu, kada se Crna Gora priključila sankcijama Evropske unije - zaključio je Sisojev izjavi za radio Antenu M.

Tanjug/AP

Niko ne sme da se meša

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da odluku o članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi donose zvanična Podgorica i članice Saveza, i da niko drugi nema pravo da se meša u takvu odluku.

- Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbednosne saveze čiji de želi da bude - izjavio je Stoltenberg, posle razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stoltenberg je podsetio da će 28 zemalja članica na sastanku ministara spoljnih poslova 1. i 2. decembra doneti odluku da li će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo i da "nijedna treća zemlja nema pravo da pokuša da interveniše u tom procesu".

2020 © - Vesti online