Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2015.
12:17
rs.n1info.com A

"Islamska država ima plan za Balkan"

Priča o pasošu migranta pronađenog pored tela jednog od terorista iz Pariza, koji je balkanskom rutom prešao od Grčke do Francuske, otvorila je "pandorinu kutiju". Iz više evropskih zemalja stižu najave o zatvaranju granica, a stručnjak za bezbednost iz Banjaluke, Predrag Ćeranić, kaže da zatvaranje granica može samo da pogorša situaciju.

Reuters
Ništa dobro neće doneti ni Balkanu

Ribari ljudskih duša

Pripradnike Islamske države, koji putem sajtova i društvenih mreža, šire propagandu i ideologiju te organizacije, Ćeranić naziva ribarima mladih duša u grupi socijalno i ekonomski nezadovoljnih ljudi. On smatra da se tome može stati na put praćenjem i gašenjem takvih sajtova i stranica, ali i saradnjom sa islamskim zajednicama, NVO, ministarstvima prosvete, finansija. Kako kaže, sve te instituicije treba mladima da objašnjavaju suštinu ideologije Islamske države kako ne bi bili zavedeni njome.

- Zatvaranje granica, ako je drastično kao u Mađarskoj, može samo da pogorša situaciju. Ako Hrvatska zatvori granicu prema Srbiji, stvoriće se komplikovana bezbednosna situacija. Doći će do akumulacije ljudi koji ne žele da ostanu ni u Srbiji ni u BiH, a žica će ih samo privremeno zadržati. Nezadovoljstvo mase pogoduje Islamskoj državi za širenje propagande i svoje ideologije, a zaustavljene migrante mogu da iskoriste za svoje akcije na Balkanu - objašnjava Ćeranić.

On veruje da Islamska država ima plan i za Balkan i da operativci ove terorističke organizacije kroje planove za napad.

- Imamo mnogo razloga za zabrinutost poučeni prethodnim iskustvom, jer se pokazalo da sistem bezbednosti Bosne i Hercegovine ima mnogo pukotina. Svaki diskurs i pokušaj razgovora iz oblasti bezbednosti prebaci se u političku konotaciju, što demorališe one koji se bave bezbednošću - kaže Ćeranić.

On dodaje da su posle napada na policijsku stanicu u Zvorniku nastale rasprave i polemike da li je u pitanju bio terorizam ili krvna osveta.

- Deklarativno postoji saglasnost o terorizmu, ali kada se on i dogodi nepodeljeno mišljenje o tome šta je postoji samo kada se napdne ambasada SAD. To se odražava na sistem bezbednosti - objašnjava Ćeranić.

On smatra da je u slučaju Francuske zakazao domaći sistem službi bezbednosti, jer su se francuske službe previše oslonile na informacije i izvore sa strane. - Francuske službe bezbednosti nisu izvukle pouku iz napada na "Šarli ebdo". Široka koalicija u borbi protiv terorizma nije se pokazala kao efikasna. Tamo gde preti opasnost, a to je u ovom slučaju Sirija, treba imati svoje agente - rekao je Ćeranić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online