Utorak 17.11.2015.
12:17
rs.n1info.com

"Islamska država ima plan za Balkan"

Reuters
Ništa dobro neće doneti ni Balkanu

Ribari ljudskih duša

Pripradnike Islamske države, koji putem sajtova i društvenih mreža, šire propagandu i ideologiju te organizacije, Ćeranić naziva ribarima mladih duša u grupi socijalno i ekonomski nezadovoljnih ljudi. On smatra da se tome može stati na put praćenjem i gašenjem takvih sajtova i stranica, ali i saradnjom sa islamskim zajednicama, NVO, ministarstvima prosvete, finansija. Kako kaže, sve te instituicije treba mladima da objašnjavaju suštinu ideologije Islamske države kako ne bi bili zavedeni njome.

- Zatvaranje granica, ako je drastično kao u Mađarskoj, može samo da pogorša situaciju. Ako Hrvatska zatvori granicu prema Srbiji, stvoriće se komplikovana bezbednosna situacija. Doći će do akumulacije ljudi koji ne žele da ostanu ni u Srbiji ni u BiH, a žica će ih samo privremeno zadržati. Nezadovoljstvo mase pogoduje Islamskoj državi za širenje propagande i svoje ideologije, a zaustavljene migrante mogu da iskoriste za svoje akcije na Balkanu - objašnjava Ćeranić.

On veruje da Islamska država ima plan i za Balkan i da operativci ove terorističke organizacije kroje planove za napad.

- Imamo mnogo razloga za zabrinutost poučeni prethodnim iskustvom, jer se pokazalo da sistem bezbednosti Bosne i Hercegovine ima mnogo pukotina. Svaki diskurs i pokušaj razgovora iz oblasti bezbednosti prebaci se u političku konotaciju, što demorališe one koji se bave bezbednošću - kaže Ćeranić.

On dodaje da su posle napada na policijsku stanicu u Zvorniku nastale rasprave i polemike da li je u pitanju bio terorizam ili krvna osveta.

- Deklarativno postoji saglasnost o terorizmu, ali kada se on i dogodi nepodeljeno mišljenje o tome šta je postoji samo kada se napdne ambasada SAD. To se odražava na sistem bezbednosti - objašnjava Ćeranić.

On smatra da je u slučaju Francuske zakazao domaći sistem službi bezbednosti, jer su se francuske službe previše oslonile na informacije i izvore sa strane. - Francuske službe bezbednosti nisu izvukle pouku iz napada na "Šarli ebdo". Široka koalicija u borbi protiv terorizma nije se pokazala kao efikasna. Tamo gde preti opasnost, a to je u ovom slučaju Sirija, treba imati svoje agente - rekao je Ćeranić.

2024 © - Vesti online