Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.11.2015.
03:00
N. Jokić - Vesti A

Sledi nemilosrdan odgovor teroristima

Predsednik Fransoa Oland je u obraćanju naciji po završteku sastanka Nacionalnog saveta za odbranu naglasio da će "Francuska na ratni čin Islamske države odgovoriti nemilosrdno svim raspoloživim sredstvima kako na svom tlu tako i u inostranstvu".

Tanjug/AP
Vanredno stanje: Vojna patrola u Parizu

Najavio je tako ono što se sada čini sve verovatnijim: slanje francuskih trupa na Bliski istok pre svega u Siriju i u Irak kao i vrlo verovatno menjanje stava prema sirijskom predsedniku Asadu sa kojim je Pariz do sada isključivao saradnju.

Prvi put Oland je upotrebio reč "armija" kada je govorio o Islamskoj državi. Nagovestio je da će vojska biti raspoređena na ulicama Pariza - dakle neće imati ulogu da nadzire kao ranije - biće u akciji. Ovo je sasvim izuzetna mera. Oland je potvrdio da je na snazi najviši stepen vanrednog stanja u državi, da je vojska u ratnoj pripravnosti, da su granice zatvorene, kako kopnene tako i na moru.

Za razliku od atentata u januaru, francuska vlada sada je pozvala stanovnike Pariza da ostanu kod svojih kuća, da što manje izlaze na ulice.

Još nisu identifikovani atentatori za kojima se još traga, ali su se nezvanično pojavile informacije da su bombaši samoubice bili veoma mladi - možda čak i maloletni adolescenti fanatizovani i indoktrinirani.

"To nije čudno. Mladići od 15 godina su u uzrastu koji je pogodan za lako fanatizovanje", rekao je jedan francuski kriminolog povodom ovih vesti.

Kukavice

Simbolično je svedočenje četiri devojke koje su čudom preživele: one su se nalazile u automobilu na putu za koncert u Bataklanu kada su na njih zapucali teroristi iz automobila koji ih je preticao.
"Strašno je - gledaš ga u oči i vidiš da će on da puca u tebe. Dala sam gas i ne znam kako smo prošle neozleđene, samo je jedna od nas lakše ranjena", rekla je jedna od devojaka pred kamerama francuske televizije i dodala:
"Samo neka oni znaju da su kukavice, najveće moguće kukavice koje pucaju u nemoćne ljude bez oružja. I neka znaju da ne mogu da nas ubiju, život je jači!".

Da se nešto ozbiljno dešava bilo je već nagoveštaja u petak oko 13 i 30 nešto posle podne kada je počela evakuacija stanice Lion na jugu Pariza. Dopisnica "Vesti" zatekla se na stanici u trenutku kada su jake policijske i vojne snage ulazile u nju zatvarajući ulaz i požurujući zbunjene putnike koji su izlazili. Na pitanje "Šta se dešava?" jedan policajac je odgovorio "ostavljeni prtljag", ali će događaji koji su usledili pokazati da se dešavalo nešto mnogo ozbiljnije.

Pariz se juče probudio kao u košmaru. Ulice neuobičajeno puste čak i za subotu kada se grad budi kasnije nego radnim danima. Na snazi je i dalje poziv svim stanovnicima Pariza da ne izlaze iz stanova ukoliko to nije neophodno. Škole, koje u Francuskoj rade i subotom - zatvorene su, univerziteti takođe - svi javni skupovi su otkazani. Javni prevoz radi osim nekoliko linija metroa. U ovim dramatičnim okolnostima stanovnici Pariza, pogotovu oni u kvartovima gde su se dogodili atentati pokazali su izuzetnu solidarnost. Pošto su kvartovi bili blokirani i niko iz njih nije mogao da izađe, oni su otvorili vrata svojih stanova svima koji nisu imali gde da prenoće. Silazili su iz svojih zgrada da pomognu ranjenima.

Čuli smo potresna svedočenja mladih džez muzičara koji su svirali u desetom arondismanu i prenoćili kod nepoznatih ljudi iz kvarta. Potreseni su kako zbog užasa koji su videli na ulici gde je sve odjekivalo od pucnjave, eksplozija, a leševi ležali na ulici, ali i zbog ljudske solidarnosti. Jedna iz grupe - Džesika - kroz suze govori da je njihova drugarica - kineska studentkinja stradala u masakru u sali Bataklan.

Ne zna se da li među žrtvama ima Srba

Ambasador Srbije u Parizu Rajko Ristić rekao je da se još ne zna da li među žrtvama i povređenima u nizu napada ima državljana Srbije. Ambasador je u subotu izjavio da se u Parizu prebrojavaju žrtve, ali da je teško utvrditi da li su među njima i srpski državljani.
"Još se prebrojavaju žrtve i pravi se tužni bilans koji nažalost neće biti konačan jer ima mnogo teško povređenih. U kontaktu smo sa francuskom policijom, ali još se prave spiskovi i teško je utvrditi da li je bilo srpskih državljana", rekao je Ristić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.11.2015. 09:18
Ne zelim nikom nesto lose,ali nek vide kako je Srbima bilo!Radili ste protiv Srba ubijali,bombardovali,izmislili Teroriste,fino je lepo je vama bilo kad su Srbe kl...ali!!A sta je sad??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online