Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.11.2015.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Hutitska plemena razbijaju Saudijce

Vojska Arapske koalicije okupljena oko Saudijske Arabije prinuđena je da se povlači na nizu pravaca pred regularnom jemenskom armijom i pobunjenim Hutitima.

Dokaz uspele ofanzive: Uništeni tenk koalicije

Da podsetimo, Hutiti su iz prestonice Sane proterali predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija. Gonili su ga do Adena, a onda je intervenisala Arapska koalicija. Pobunjenicima se kasnije pridružio bivši predsednik Ali Abdulah Saleh, svrgnut u Arapskom proleću 2011, kao i većina jemenske vojske. Pomaže ih Iran, budući da je šiitski kao i Hutiti. Od tada se građanski rat pretvorio u regionalni za dominaciju na arabijskom poluostrvu.

Bekstvo bez borbe

Saudijska intervencija zaglibila je u bezvodnim planinama pre dve nedelje, a sada su ih Hutiti potisnuli i približavaju se ka glavnoj jemenskoj vojnoj bazi Al Anad, glavnoj stanici ka gradu obalskom gradu Adenu.

Arapska koalicija gotovo je opkoljena u polumilionskom Taizu u kom Hutiti drže deo grada i predgrađa. Glavni put ka Adenu je presečen i vode se očajničke borbe za prohodne doline. Hutiti napadaju Taiz upravo glavnim putem u oblasti Al Misra. Hutiti su i sa zapada upali u Dolinu Rasin, a lokalni mediji izveštavaju o mnoštvu mrtvih i ranjenih.

Isti izvori javljaju i da su se Hutiti pokrenuli prema Adenu. Već su zauzeli planinu Al Jas s koje mogu da granatiraju glavnu i najveću vojnu bazu u zemlji El Anad.

Na drugom pravcu k Adenu Hutiti su bez borbe zauzeli grad i oblast Džuban. Lokalna plemena su ih podržala, a trupe arapske koalicije i proteranog predsednika Hadija pobegli su sa položaja uz međusobno optuživanje za izdaju.

Pakt s đavolom

Hutitima i jemenskoj vojsci u pokretu ka Adenu posao olakšavaju saborci na istoku koji su prethodnih nedelja zauzeli Al Bajdu i Mekejris odakle su oterali trupe Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U bici za Mukejres naročito teške gubitke podnele su emiratske trupe. Ubijeno je 10-18 njihovih vojnika i uništeno nekoliko oklopnih vozila.

Na tom pravcu Hutiti se takođe kreću prema moru kako bi odsekli Aden od Saudijske Arabije odakle se doturaju oružje, municija i najamnici. Oni su već zauzeli najviše prevoje na putu ka moru.

Vašarske mete

Propala je i saudijska ofanziva na prestonicu Sanu. Na planinskom putu sačekala ih je regularna jemenska vojska i naterala u bekstvo. Video snimci svedoče o desetinama ubijenih Saudijaca i spaljenim hamerima u bazi Kofel. Među zarobljenicima se našao i viši saudijski oficir.
Na snimcima se vidi bukvalno tumaranje hamerima na čistini dok sve nije bilo obavijeno dimom i vatrom. Saudijci očigledno nisu znali šta da rade pod vatrom i delovali su kao mete na vašaru. Uspeli su samo da u Sani bombardovanjem ubiju ženu i rane dvoje dece.

Ni u samom Adenu svrgnuti predsednik Hadi i njegovi saudijski saveznici nisu sigurni. Pola grada od oko 600.000 stanovnika drži Islamska država, a saudijska koalicija pojas oko luke.

Iznenađenje iza leđa

Hutiti i jemenska vojska upali su preko granice u Saudijsku Arabiju. Spalili su granični prelaz, posle čega su se razvile ulične borbe u obližnjem gradiću. Saudijci se još nisu potpuno vratili na granicu, a snage sada moraju da rastežu daleko od glavnih jemenskih ratišta.
 

Sirijski generalštab objavio je da su Saudijci i Emiraćani oko 500 terorista preko Turske prebacili u Aden. Odatle su ih poslali na moreuz u Crveno more, ali su ih Hutiti zaustavili i gotovo opkolili u bazi oko aerodroma Al Umejri. U Adenu su nedavno primećeni i sudanski vojnici koji su u nekoliko BTR-a poslati na front.

POVEZANE VESTI

Petak 13.11.2015. 13:59
И овде Фашингтонски пулени губе?! Изгледа да је крај близу!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online