Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.10.2015.
08:28
Blic A

Putinova dvostruka sirijska slagalica

Na jugu Rusije, u planinama iznad Sočija, mermerni holovi i panoramske terase hotel “Krasnaya Polyana” skoro su prazne. Izgrađen da ugosti lidere samita G8 2014. godine koji je otkazan zbog ukrajinske krize, sada je poslužio kao odlično skrovište godišnjeg sastanka na kojem Vladimir Putin i visoki ruski zvaničnici razmenjuju stavove sa inostranim naučnicima. Tema na stolu: namere Sirije i Rusije u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Reuters
Bašar el Asad nema isključivu podršku Vladimira Putina

Prvo i najvažnije, predsednik Putin i drugi visoki zvaničnici Kremlja nastavljaju da insistiraju na tome da vojna pobeda u Siriji nije ruski primarni cilj.

Morala bi da postoji paralelna diplomatska staza koja bi dovela do konačnog rešenja koje bi uključilo “velike igrače” - Rusiju, SAD, komšijske zemalje Iran i Saudijsku Arabiju, ali i, kako kaže ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, “pun spektar opozicije”.

I, to je upravo i prva slagalica ruske politike u Siriji.

Koji tačno opozicioni pokret Rusi žele vojno da slome, a koji da uključe u razgovore?

Predsednik Putin izvestio je kako je ruski cilj “da oslobodi Siriju od terorista” i zaustavi džihadiste Islamske države da preuzmu Damask, a potom i celu državu.

Tako posmatrano, borci ID-a, ali i Al-kaide i Al-nusre, primarni su neprijatelji uz ostale “terorističke grupacije”.

U svom govoru na sastanku u Sočiju, činilo se da će Putin da odbaci sve opozicione snage neprijateljski nastrojene prema sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

On je istakako kako nema razlike između “umerenih” i “neumerenih” terorista, te optužio Sjedinjene Države i njihove saveznike da igraju opasnu “dvostruku igru” bombardovanjem jednih, a naoružavanjem drugih grupa.

Moskva će pomoći i opoziciji koja se bori protiv Asada

Pa ipak, kada su u pitanju borci Slobodne sirijske vojske (koji uživaju američku podršku), stav Rusije polako popušta.

- Dozvolite mi da podignem zavesu sa svojih razgovora sa gospodinom Asadom. Razgovaralil smo o ideji pomoći sirijskim pobunjenicima u borbi protiv Islamske države, za koju su i pripremljeni. Umesto da se bore na sve strane, logičnije je da zajedno udarimo na ID - rekao je Vladimir Putin.

Plan je kasnije dodatno razotkrio Sergej Lavrov, koji je rekao da je Moskva "spremna da pomogne patriotskoj opoziciji u Siriji, uključujući i onu koja se bori protiv Asada".

Lavrov nije propustio da doda da Amerikanci nisu želeli da sarađuju po tom pitanju i Rusiji predoče pozicije na kojima se pobunjenici nalaze.

Drugi deo sirijske slagalice je odnos Rusije i SAD. da bi uspeli u svojim namerama da oslobode Siriju od džihadista i ponovo aktiviraju mirovne pregovore, Rusija mora da se ujedini sa "SAD i njenim saveznicima".

- Da bismo oslobodili Siriju moramo da udružimo snage - rekao je Putin i dodao da bi Sirija mogla da bude nov model post-hladnoratovske saradnje.

Ipak, i pored toga Rusi ne propuštaju priliku da "pecnu" Amerikance kada za to imaju priliku.

- Morali smo da intervenišemo jer oni za godinu dana nisu uradili ništa. naša vojska je mnogo efikasnija, a naši projektili rade savršeno - izjavio je jedan zvaničnik Kremlja nedugo po početku intervencije u Siriji.

Rusiji preti odmazda džihadista

Ono što preti Rusiji jeste moguća odmazda džihadista, koji će zasigurno pokušati da izvedu brojne terorističke napade na njenom tlu u znak osvete zbog bombardovanja džihadista.

Vladimir Putin je procenio da se čak 4.000 ljudi iz Rusije i zemalja nekadašnjeg SSSR-a bori na strani Islamske države.

- Oni su realan problem, i ima ih svuda - rekao je Putin.

Reuters
Rusija preti osveta islamista

Ruskog predsednika takođe brinu i džihadisti iz Avganistana, koji svoj aniozitet ka Rusima gaje još od vremena invazije SSSR-a osamdesetih godina. Na tadžikistansko-avganistanskoj granici pripadnici AL Kaide uveliko izvode terorističke akcije.

Ono što u prvi mah možda ne izgleda kao velika opasnost po Rusiju jeste potencijalna odmazda sunitskih muslimana. Jer, Rusija se svojom podrškom Asadu postavila na stranu šiita, a tu činjenicu dodatno pojačava i saradnja sa Irakom, Iranom i Asadovim alavitima u borbi protiv ISIS-a i pobunjenika, koji su suniti.

Iako su iz Kremlja saopštili da se "Rusija bori protiv terorista, a ne sunita", činjenica je da je Vladimir Putin uleteo na veoma opasan i osetljiv teren.

Protiv Rusije su otvoreno i sunitske države u regionu, poput Turske i Saudijske Arabije koje otvoreno podržavaju pobunjenike i svakodnevno kritikuju rusku intervenciju u Siriji. Pored toga, one su i saveznice SAD.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 10:43
Otkada je "Istorijski" sporazum Kine i Rusije o gasovodu stavljen na tanak led i odlozen na neodredjeno vreme (projekat vredan 55 milijardi dolara) , a Turski tok odbrusio - jok , Putinu je preostala sirijska krvava pustinja . U ove komplikovane arapske zavrzlame uleteo Putin i ostao ziv ... Rusija je u ekonomskom nokdaunu samo nema ko Putinu to da saopsti.... Da li neko zaista misli da je SAD velesila samo zato sto ima najvise nuklearnih bombi , najvise nosaca , krstarecih raketa ... !? Tako se danas ne meri MOC .... SAD je najbogatija sa najvecom svetskom ekonomijom , a njeni tehnoloski izumi i tehnologija kurblaju danasnji svet - za razliku Rusija pod sankijama Zapada i uz to tesko podnosi pad cene nafte i gasa tako da jedva puni polovinu budzeta . Zakljucak tj. ishod je recesija , a ruski BNP ove godine manji je za 4% ! Kako sa reformama i kako pristupiti ogromnom trzistu Zapada i zapadnoj tehnologiji - kako kad zbog sankcija nije moguc !!! ??? Zar Putin ne shvata da je Zapad strasno veliko privredno trziste sagradjeno na temeljima VISOKE tehnologije - u svetu bez premca . Zapad je PROIZVODJAC visoke tehnologije , a Rusija cak nije ni korisnik takve tehnologije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online