Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.10.2015.
22:55
B92 A

Šta SAD, Rusija i Iran traže u Siriji?

Situacija u Siriji je svakim danom sve komplikovanija, u sukobe su uključene velike svetske sile, svaka sa svojim interesima.

Reuters
Sirija postala polign za odmeravanje svetskih sila

Sjedinjene Američke Države su prve pokrenule inicijativu, formiranjem koalicije za borbu protiv Islamske države, međutim, učešće zvaničnog Vašingtona u događajima u Siriji traje od 2011. godine, kada je podržao protivnike režima predsednika Bašara al Asada.

To negde ostaje i primarni cilj SAD, da sa vlasti skinu naslednika dinastije Al Asad, što je velika tačka sporenja u odnosima sa Rusijom.

Takođe, Vašington želi da nastavi da podržava pobunjeničke grupe, iako je plan za Siriju proglašen neuspešnim, nastavljaju se isporuke oružja, na šta predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je besmisleno i da postoji velika mogućnost da to oružje padne u ruke džihadista.

Američka vlast na čelu sa Barakom Obamom želi da povrati dobre odnose sa Izraelom, kao i Rusija, te da uputi vojnu pomoć Iraku, što je na neki način želja Irana, ali režim u Teheranu ima određene uslove pod kojima je to moguće.


Pravi haos je nastao uključivanjem Rusije u sukob, ona je to učinila na poziv Asada, a pored namere da se podrži aktuelna vlast, Moskva na umu ima preuzimanje primata u svetskoj politici od Vašingtona i vraćanje sopstvenog ugleda, posle skoro dve godine blaćenja zbog navodnog učešća u ratu u Ukrajini.

Vojna i diplomatska pomoć Asadu je na umu Irana, koji je spreman da uđe u sukob u Siriji, ali i tu postoji niz ličnih interesa. Jedan od njih je pokušaj da se umanji uticaj Saudijske Arabije u tom regionu, jačanje svog položaja, koji je značajno porastao potpisivanjem nuklearnog sporazuma.

Teheran je i protivnik američke politike u Siriji, poput Rusije, ali dve velike sile imaju potpuno oprečan stav prema Izraelu, Moskva podržava, a Iran nema tu nameru, pošto organizaciju Hezbolah smatra prihvatljivom.

U krugu tri velike sile nalazi se borba protiv Islamske države, jedino što ih zaista spaja, ali je pitanje koliko je su spremne da svoje interese stave u drugi plan zarad višeg cilja.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.10.2015. 23:16
Зашто су САД изазвали рат у Сирији ??? Па зато што Сирија није дужна ни 1 долар на ММФ и није дужна ником ништа .САД желе да и Сирија буде роб запада али Русија то неће допустити.Руска војска је 1999.год. прва стигла на аеродром Приштина да брани Србију али дошли на власт плаћеници Вашингтона ДС који су наредили Путину да повуче Руску војску из Србије.Да је Слободан остао на власт сада би Руска војска била на Косово .
Četvrtak 15.10.2015. 20:43
Nepostojeće blago našeg kralja-kao Tile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online