Sreda 14.10.2015.
22:55
B92

Šta SAD, Rusija i Iran traže u Siriji?

Reuters
Sirija postala polign za odmeravanje svetskih sila

Sjedinjene Američke Države su prve pokrenule inicijativu, formiranjem koalicije za borbu protiv Islamske države, međutim, učešće zvaničnog Vašingtona u događajima u Siriji traje od 2011. godine, kada je podržao protivnike režima predsednika Bašara al Asada.

To negde ostaje i primarni cilj SAD, da sa vlasti skinu naslednika dinastije Al Asad, što je velika tačka sporenja u odnosima sa Rusijom.

Takođe, Vašington želi da nastavi da podržava pobunjeničke grupe, iako je plan za Siriju proglašen neuspešnim, nastavljaju se isporuke oružja, na šta predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je besmisleno i da postoji velika mogućnost da to oružje padne u ruke džihadista.

Američka vlast na čelu sa Barakom Obamom želi da povrati dobre odnose sa Izraelom, kao i Rusija, te da uputi vojnu pomoć Iraku, što je na neki način želja Irana, ali režim u Teheranu ima određene uslove pod kojima je to moguće.


Pravi haos je nastao uključivanjem Rusije u sukob, ona je to učinila na poziv Asada, a pored namere da se podrži aktuelna vlast, Moskva na umu ima preuzimanje primata u svetskoj politici od Vašingtona i vraćanje sopstvenog ugleda, posle skoro dve godine blaćenja zbog navodnog učešća u ratu u Ukrajini.

Vojna i diplomatska pomoć Asadu je na umu Irana, koji je spreman da uđe u sukob u Siriji, ali i tu postoji niz ličnih interesa. Jedan od njih je pokušaj da se umanji uticaj Saudijske Arabije u tom regionu, jačanje svog položaja, koji je značajno porastao potpisivanjem nuklearnog sporazuma.

Teheran je i protivnik američke politike u Siriji, poput Rusije, ali dve velike sile imaju potpuno oprečan stav prema Izraelu, Moskva podržava, a Iran nema tu nameru, pošto organizaciju Hezbolah smatra prihvatljivom.

U krugu tri velike sile nalazi se borba protiv Islamske države, jedino što ih zaista spaja, ali je pitanje koliko je su spremne da svoje interese stave u drugi plan zarad višeg cilja.

2024 © - Vesti online