Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2015.
08:15
D. Lukić - Vesti A

Iza kulisa Arpaskog proleća (4): Narasla uloga Rusije

U toj osmoj "bolnoj tački" za Amerikance, umesto "procesa tranzicije" vlasti u Damasku, usvojena je ruska linija koja kaže da će ceo "politički proces voditi Sirijci", što je crvena linija ruskog stava i znači mirovne pregovore bez stranog mešanja, bez odlaska Asada i uz "puno odlučivanje sirijskog naroda o budućnosti Sirije".

Žestoka ofanziva: Krater od bombe koju je bacila vojska

Ova formulacija direktno stavlja van snage tzv. Feltmanov dokument koji je već tri godine ideja vodilja američkih jastrebova, a faktički traži potpunu kapitulaciju "Sirijske Arapske Republike", ključnog saveznika Rusije u regionu.

Novo mešanje karata na Bliskom istoku postalo je, ujedno, velika tema rusko-američkih odnosa. Zahvaljujući ruskom vazdušnom angažovanju u Siriji, na izričito traženje Damaska, ujedno je zaustavljen "američki marš" preko bliskoistočnog koridora na južne flankove Rusije. Zahvaljujući tome, Bašir al Asad je na putu da porazi "neprincipijelnu koaliciju" islamističke opozicije i amero-atlantskih regionalnih favorita. Asad je sada politički na putu da preživi najgore i sada je samo pitanje kako će Vašington i koalicija da, po običaju, pokupe čaure i proglase "pobedu". Za sada se čuje utešni narativ kako Putinova intervencija "nije dala željene rezultate" (?!), mada je fakat da džihadisti masovno beže i okupljaju se za novu rundu u susednom Iraku i Turskoj.

Čak je i načelnik generalštaba američke vojske, general Džozef Danford, prihvatio u nastupu pred Senatom (27. oktobra) da se rat u Siriji "razvija u korist Damaska". A glavnokomandujući američkih vojnih snaga, general Filip Bridlav, izjavljuje na konferenciji za novinare u Pentagonu (30. oktobar) čak i ovo: "Malo je reći da se situacija (u Siriji) munjevito razvija iz dana u dan. Ona, u stvari, preti bezbednosti Evrope".

Loše procene CIA

Nikada bez "briljantnih" ideja, direktor CIA, Džon Brenan, uporno govori (valjda za utehu) da će Putin "na kraju balade" pustiti Asada niz vodu, mada mu je ruski predsednik to proročanstvo javno ismejao i kao prilog tome poslao bombardere da zajedno sa sirijskom vojskom poraze džihadističku opoziciju naoružanu američkim oružjem i zapadnom logistikom.

Na ovu temu, u "Volteru", Tijeri Mensen, poznati francuski analitičar, politički aktivista i autor poznate knjige "Velika laž" (napad islamista na oblakodere u Njujorku), ima prognozu: "Alijansa između pristalica haosa i pristalica ponovne kolonizacije, ne samo da gubi u Siriji, nego i sama Atlantska alijansa (NATO) ne može više da polaže pravo na globalnu dominaciju... I kao rezultat, u evro-atlantskim zvaničnim kabinetima struje povici kako je vreme da se radi na mirovnom rešenju, što pak samo po sebi znači da se u ovim kabinetima do sada razmišljalo sasvim drugačije".

Već je gotovo konsenzus da je primarni uzrok ovog "zaokreta" u kome zapadni jastrebovi najednom otkrivaju vrlinu mira - narasla uloga Rusije (globalno) i Iranske Republike (regionalno). Reč je o tandemu koji je glavnina zapadne medijske i zvanične propagande, samo pre četiri meseca ranije označavala kao potpuno izolovan i na rubu da pretrpi ekonomsku katastrofu.

Pariz shvata zabludu

Sve je više znakova da i u Francuskoj uviđaju realnost četiri glavna politička lidera na desnici: Dominik De Vilpen, Fransoa Fijon, Alan Žipe i Nikola Sarkozi, iako su bili protagonisti i simpatizeri vojne kampanje na Siriju, javno iznose da je "apsurdno" postraniti Rusiju iz bliskoistočne igre. I još kažu da je "apsurdno ne prihvatiti evidentni poraz u Siriji".
Čeka se odgovor "protagonista haosa".

U paraleli je još jedno promašeno predskazanje o padu Asada kao gotovoj činjenici. I za njega je, takođe, bila, već pre pet godina, ispisana politička smrtovnica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online