Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2015.
08:15
D. Lukić - Vesti A

Iza kulisa Arapskog proleća (3): Olandova večera za svrgavanje Asada

Vašington i Moskva, u ovoj fazi velike, kompleksne, diplomatske kombinatorike, odlučuju da od sada pa nadalje, sami vode igru. Drugim rečima, bez Francuske, a sa Turskom i Saudijskom Arabijom.

Ratne igre: Lavrov je upozaravao na blef SAD

Na dan 23. oktobra, Džon Keri i Sergej Lavrov sedaju za sto u Ženevi. Pored američko - ruskog dvojca, za stolom su još i šefovi diplomatije Saudijske Arabije i Turske. O ovom sastanku, francuski politolog Tijeri Mejsen kaže, oslanjajući se na insajdere u francuskoj vladi, da je Lavrov "šapatom" pripretio dvojici regionalnih ministara da će "izvisiti" ukoliko očekuju bilo kakvu pomoć Amerike u ovoj aferi.

Na ovoj tački igre Turska je, navodno, najednom uplašena da je na horizontu finalni američko - ruski dogovor i to na štetu regionalnih interesa Rijada i Ankare.

Istovremeno, francuski predsednik Fransoa Oland odlučuje da se aktivira, pa saziva - ne diplomatski samit, nego "radnu večeru" u Parizu, na kojoj se, naravno, služe skupocena francuska vina, a gosti za stolom su, Nemačka, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Italija, Britanija, Jordan, Katar i Turska.

Na tom sastanku je "evocirana" (umesto"odlučivana") sudbina Sirije. Egiptu, iako neizbežnom regionalnom faktoru, poziv iz Pariza nije uručen. S razlogom jer se nova vlast u Kairu solidarisala sa Damaskom, pa bi - smatralo se u Parizu - Egipat samo remetio lagodni mir anti-Asadovog društva.

U jednom komentaru centralnog egipatskog dnevnika "Al Ahram", stoji međutim i ova opaska: "Fakat da je Francuska bila primorana da na sastanak pozove SAD, zagadio je atmosferu sastanka", pa stoga, po ovom listu, posle sastanka nije ni objavljen završni kominike.

Stanje u Siriji se, u međuvremenu, znatno komplikovalo (uz rusku direktnu vazdušnu intervenciju na džihadističke ciljeve Asadovih protivnika), pa konačno pada dogovor Moskva - Vašington (30. oktobar) da se sazove prošireni sastanak učesnika koji bi bili od koristi za rešenje. Učesnici - svi sa prethodna dva sastanka - plus Egipat, Kina, Irak, Iran, Liban, Oman, Evropska unija i UN.

Asad preživeo

U tački 8 dogovorenog teksta pominje se ruski zahtev - "politički proces", dok je istovremeno izostavljeno američko insistiranje na "procesu tranzicije", što bi, opet, prevedeno na jasan jezik, zapravo značilo na kraju procesa - odlazak Asada.

Većina medija iz zapadnog "mejnstrima" naveliko je oglašavala ulazak Irana u igru (ranije je bio isključen iz svih dogovora), ali gotovo da nije pomenut povratak Egipta koji je ranije bio isključivan iz kombinacija zahvaljujući najvećim delom protivljenju Francuske. Od učesnika se tražilo da na kraju svi stave potpis na završni kominike. To su - nota bene - učinili samo Rusija i Iran. Odsustvo ostalih potpisa tumači se faktom da je na sastanku faktički poražen projekat američkih jastrebova.

SUTRA - Iza kulisa Arapskog proleća (4): Narasla uloga Rusije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online