Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.11.2015.
08:33
D. Lukić - Vesti A

Iza kulisa Arapskog proleća (2): Rušili i u Bosni i na Kosovu

Saudijska vojska je, dok još vehabizam nije bio zvanična ideologija saudijske kraljevine, sistematski rušila (19. vek) simbole drugih islamskih pravaca - njihova svetilišta, biblioteke, škole, nadgrobne spomenike.

Šok za Zapad: Otkud Asad kod Putina?

Razlog ovog verskog vandalizma bila je dogma po kojoj su sva ta obeležja bila otomanska arhitektura, dekoracije i nadgrobni spomenici koji nisu odgovarali vahabijskoj ikonoklastičnoj estetici. Ta estetika je, po vehabijskom učenju, bila umetnički proizvod sa ljudskim (a ne religioznim) likovima i znači idolatriju i politeizam.

Iza kulisa Arapskog proleća:

1. Haos na Bliskom istoku

Saudijske, vehabističke agencije i njihov novac stajali su direktno iza rušenja mnogih svetilišta, biblioteka i drugih sekularnih i verskih objekata u Bosni i na Kosovu.

U sporazumu između Vašingtona i Moskve bilo je dogovoreno da se rezolucija u Savetu bezbednosti o rusko-američkoj akciji protiv ovakvog islamizma pojavi u Savetu kao zajednička inicijativa 30. septembra, ali su se Amerikanci iz političkog oportunizma povukli samo nekoliko sati pre početka sednice. Sergej Lavrov je obavešten o američkoj odluci, pa je govorio o incijativi pred člnovima Saveta ne spominjući da je reč o zajedničkom projektu, mada je mnogima u sali bilo već jasno da sa američkom podrškom nešto nije u redu.

Dvadesetog oktobra, Vladimir Putin, na prilično iznenađenje ruske javnosti, prima u Kremlju sirijskog predsednika Bašara al Asada. Na sastanku su još ministar odbrane Šojgu, šef diplomatije Lavrov, zajedno sa načelnicima obaveštajnih branši Rusije. Tema je primena i revitalizacija ranijeg rusko-američkog sporazuma dogovorenog u Ženevi još 30. juna 2012. godine.

Asad u Moskvi ubeđuje Putina da je spreman da primeni i da već sprovodi naloge iz dogovora u Ženevi. On kaže Putinu da je, na primer, u sirijsku vladu već uključio i predstavnike opozicije, a radi sastavljanja "prelazne vlade" kako je to, takođe, tražio papir iz Ženeve.

Pariz je sumnjiv

I Putin i Obama sumnjaju da pristanak Pariza da se uključi u proces nije baziran na"autentičnim, realističnim interesima" Francuske kako bi se postigao trajni mir. U jednoj analizi piše da se ulazak Francuske može "jedino protumačiti kolonijalnom fantazijom Pariza" (Sirija je dugo bila pod francuskim mandatom), a u kombinaciji sa "korumpiranjem francuske vlade turskim i saudijskim novcem" (Tijeri Mejsen, Volter.org.).

U ovoj fazi igre, oba ključna igrača, SAD i Rusija, šalju signale da imaju isto "razumevanje" kominikea u Ženevi, pa pada odluka da Vašington i Moskva uvuku u mirovni proces i druge faktore, ključne za uspeh inicijative, ali i potencijalno sposobne da je miniraju. Tako,u nastavak igre ulaze Francuska,Turska i Saudijska Arabija.

 

SUTRA - Iza kulisa arapskog proleća (3): Na večeri kod Olanda

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online