Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.11.2015.
13:10
Srna, Vestionline A

Da li Amerika namerava da ruši ruske i sirijske avione?

Rat u Siriji traje već nekoliko godina, ali sada, odjednom, ta zemlja postaje tesna za sve strane trupe koje žele da se uključe u sukob. Pre nešto više od mesec dana Rusija je započela bombardovanje položaja džihadista u ovoj zemlji. Uz njihovu podršku i trupe sirijskog predsednika Bašara al Asada ostvarile su značajne uspehe i vratile dobar deo teritorije. Amerika je od samog početka ruske intervencije kritikovala Vladimira Putina, navodeći da će ruska vojna intervencija u Siriji pokrenuti novi verski rat. Obama je najpre istakao da neće slati svoje trupe u tu zemlju, da bi se potom, brže-bolje predomislio, te objavio da će u Siriju ipak stići oko 50 američkih specijalaca. Američki republikanski komentator Petrik Bjukenen upozorava da ova namera SAD-a zapravo znači objavu rata toj zemlji.

Reuters
Koja je prava namera Baraka Obame: Američki specijalci stižu u Siriju

Neki kongresmeni i izgledni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton pozivaju Baraka Obamu da uvede zonu zabranjenih letova iznad Sirije, a Bjukenen je američkim vlastima postavio nekloliko pitanja:

Kako misle da spreče sirijske i ruske avione da lete iznad te zemlje? Da li bi SAD tolerisale meksičke trupe da uđu u Teksas  da zaštite svoje državljne? Da li bi SAD tolerisale ruske trupe na Kubi koje bi uvele zonu zabranjenih letova za američke avione iznad Floride i okolnih oblasti?

On tvrdi da se Obama sprema da sukob u Siriji dovede do eskalacije i to ne samo borbama sa Islamskom državom već akcijama protiv sirijske armije.

Bjukenen navodi da je Ruse tamo pozvao Damask, a da SAD nemaju legalan mandat za akcije u Siriji.

Protiv koga je "zona zabranjenih letova" - pita Bjukenen i napominje da ni Islamska država, ni teroristi Al Nusre nemaju vazdušne snage.

To znači da bi ta zona koju zagovaraju Hilari Klinton i kongresmen Džon MekKejn
bila uperena protiv riskih i sirijskih aviona i helikoptera.

- Kada je Sadam Husein pao dobili smo građanski rat i stotine mrtvih Iračana svake sedmice, a sada niko ne može da zna ko bi došao posle Asada -  navodi Bjukenen.

Američki predsednik Barak Obama najavljuje slanje manjih kopnenih snaga za ispomoć saveznicima u Siriji, a Pentagon navodi da je spreman za tu akciju - navode portali.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.11.2015. 13:19
prvi avion koji budu srusili ce biti pocetak rata koji ce ubrzati kraj amerike i njihove lopovske druzine.
Ponedeljak 09.11.2015. 13:57
aMeriko da se uggušiš u sopstvvenoj krrvi i zlu koje drugima spremaš i činiš.
Ponedeljak 09.11.2015. 14:17
Mnogo bih volio da kauboji obore neki ruski avion. Nije kauboji ovo "westwrn film" gdje u zadnjem momentu stiže konjica da vas spasi. Rat je to. Spasa nema. Vi pojma nemate kako to izgleda jer nijeste nikada ratovali. Samo ste tukli i pljačkali 100 puta slabuije od sebe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online