Ponedeljak 09.11.2015.
13:10
Srna, Vestionline

Da li Amerika namerava da ruši ruske i sirijske avione?

Reuters
Koja je prava namera Baraka Obame: Američki specijalci stižu u Siriju

Neki kongresmeni i izgledni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton pozivaju Baraka Obamu da uvede zonu zabranjenih letova iznad Sirije, a Bjukenen je američkim vlastima postavio nekloliko pitanja:

Kako misle da spreče sirijske i ruske avione da lete iznad te zemlje? Da li bi SAD tolerisale meksičke trupe da uđu u Teksas  da zaštite svoje državljne? Da li bi SAD tolerisale ruske trupe na Kubi koje bi uvele zonu zabranjenih letova za američke avione iznad Floride i okolnih oblasti?

On tvrdi da se Obama sprema da sukob u Siriji dovede do eskalacije i to ne samo borbama sa Islamskom državom već akcijama protiv sirijske armije.

Bjukenen navodi da je Ruse tamo pozvao Damask, a da SAD nemaju legalan mandat za akcije u Siriji.

Protiv koga je "zona zabranjenih letova" - pita Bjukenen i napominje da ni Islamska država, ni teroristi Al Nusre nemaju vazdušne snage.

To znači da bi ta zona koju zagovaraju Hilari Klinton i kongresmen Džon MekKejn
bila uperena protiv riskih i sirijskih aviona i helikoptera.

- Kada je Sadam Husein pao dobili smo građanski rat i stotine mrtvih Iračana svake sedmice, a sada niko ne može da zna ko bi došao posle Asada -  navodi Bjukenen.

Američki predsednik Barak Obama najavljuje slanje manjih kopnenih snaga za ispomoć saveznicima u Siriji, a Pentagon navodi da je spreman za tu akciju - navode portali.

2024 © - Vesti online