Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2015.
04:00
B. Božin - Vesti A

Merkelova iznad sistema

Više puta ponovljen i neograničen poziv izbeglicama da dođu u Nemačku, upućen od strane nemačke kancelarke Angele Merkel, nije poduprt nekakvim konceptom iza koga bi mogla da stoji pravno regulisana država, piše portal Dojče virtšafts nahrihten.

Reuters
Do juče bila obožavana: Angela Merkel

- Upravo suprotno: Njena parola "Mi ćemo uspeti" zapravo znači "Vi morate uspeti" i odnosi se na brojne dobrovoljce angažovane da pomažu u radu sa azilantima. Osim toga, narodu se tom rečenicom prenosi poruka: morate da progutate moju politiku, bez pitanja kako i zašto, piše komentator ovog portala.

Državne strukture u Nemačkoj, ali i Austriji, su zbog ovakvog ponašanja kancelarke žestoko pogođeni. Najveći teret podnose ministri unutrašnjih poslova ove dve zemlje, koji se nalaze pod stalnom paljbom partijskih struktura, koje sebi daju za pravo da preuzimaju način kako država treba da deluje, a da na to nemaju ni najmanje pravo. Pravdanje dozvole za masovni neovlašćeni prelazak državne granice moralnim razlozima je nedopustivo mešanje partija u funkcionisanje države, ocenjuje se u tekstu.

Potrošen

Angela Merkel je poznata po tome da svoje najbliže saradnike nemilosno pušta niz vodu, i lako je zamislivo da bi sledeći na listi mogao da bude baš ministar unutrašnjih poslova Lotar de Mezijer, ocenjuje nemački portal.

Tako je u Nemačkoj političar SPD-a Ralf Stegner izgleda moćniji od Tomasa de Mezijera: On je na državnoj televiziji izjavio da je nalog da se Sirijcima daju restriktivnije dozvole boravka u Nemačkoj, koji je svojim službenicima naložio Mezijer - "skinut sa dnevnog reda".

I zaista, ministar je odmah morao da ga povuče. Drugi poraz za Mezijera, čiju moć je još pre nekoliko nedelja ukinula Angela Merkel nakon što je kritikovao delimično neodrživo stanje u mnogim smeštajima za azilante, koje se, uzgred budi rečeno, od tada nije ni najmanje popravilo.

Ode pravna država

Lična sudbina ministra policije je, međutim, verovatno manje bitna od uvođenja opasnog presedana: Kada već pomenuti član SPD-a Stegner pred kamerama izjavi da ga zakon i Ustav ne brinu kada se radi o nekoj konkretnoj krizi, to bi moglo da se protumači kao da je poštovanje zakonskih normi zapravo zavisno od moralnih postulata nekog političara, što bi bio prvi korak ka uništenju pravne države, zaključuje Dojče virtšafts nahrihten.

Austrijsku koleginicu Mezijera, Johanu Mikl-Lajtner, tamošnja SPOE progoni jer se u javnoj debati usudila da pomene reč "ograda", iako je to bilo u kontekstu izjave da se zalaže da se uvedu ograđeni prelazi, jer nekontrolisani masovni prelasci mogu da dovedu do toga da deca i žene u nekontrolisanoj masovnoj jurnjavi preko granice - jednostavno budu pregaženi. Time je i ona, kao i nemački kolega, konfrontirana sa zahtevima da se povuče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online