Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
08:50
N. Jokić - Vesti A

Izdali nas i EU i Atina

Na poslednjem zasedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti prošle nedelje u Savetu Evrope u Strazburu, Mihalis Angelopulos, predsednik opštine grčkog ostrva Samos, nije mogao da uzme reč kad ga je predsedavajući prozvao.

Reuters
Grčka ostrva su u izbegličkoj agoniji

Morao je da izađe iz sale jer su mu saradnici telefonirali i obavestili da se nova tragedija dogodila uz njihovu obalu. Obalska straža uspela je iz hladnih talasa da spase samo jednog tridesetdvogodišnjeg Sirijca, dok su se udavili svi ostali iz njegove grupe (njih 14), uključujući njegovu ženu, dvoje dece i rođake.

Savet Evrope
Mihalis Angelopulos

Naš sagovornik se nada da će za dva meseca biti vidljivi rezultati plana o stvaranju međuzone, o centrima za migrante i sve ono što je obećala Evropska komisija.- Stanje je skoro nemoguće.

Ima dana kada broj izbeglica koje prelaze granicu dostigne i 15.000. Lokalne vlasti su prinuđene da rešavaju probleme ishrane, higijene I zdravlja. Smatramo da ovu bitku vodimo usamljeni i čekamo stvarno rešenje evropskih institucija - rekao je u razgovoru za "Vesti" u Strazburu Mihalis Angelopulos.

Zima ne zaustavlja ljude

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, uprkos zahlađenju, prošla nedelja bila je rekordna po broju izbeglica koji su s turske obale Sredozemlja prešli na grčku stranu, ukupno njih 48.000 dospelo je u krijumčarskim čamcima u Grčku za samo pet dana.

Da je visoka evropska politika daleko od lokalne vlasti potvrdio nam je i Gjorgos Kiricis, gradonačelnik Kosa, na ostrvu na koje dnevno ponekad stigne i po 2.000 izbeglica.

Savet Evrope
Gjorgos Kiricis

- Situacija je zaista strašna. Osećamo se napuštenima ne samo od strane evropskih vlasti, već i od strane grčke države - rekao nam je Kiricis.

I Kiricis se oseća nemoćnim jer ostrvo nema dovoljno novca da samo izdrži toliki teret.
Kiricis kaže da je iz neposredne blizine mogao da vidi ogromnu razliku u međureligijskim odnosima.

- Jednom sam prilikom raspodele obroka bio šokiran da je bilo muškaraca koji uopšte nisu obraćali pažnju na to što je među onima koji su čekali bilo žena sa decom. Ti ljudi uzimali su po dva-tri obroka za sebe gledajući pri tom u oči izgladnelu decu koja nisu imala ništa da jedu - ispričao je Kiricis i dodao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online