Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.09.2015.
09:00
Tanjug A

Ko je, zapravo, izazvao izbegličku krizu?

Oni koji su se pre četiri godine zalagali za promenu režima u Siriji, trebalo bi da ozbiljno razmisle o svom izboru, ocenjuje u autorskom tekstu u "Danasu" bivši pomoćnik državnog sekretara SAD za Istočnu Aziju Kristofer Hil.

Reuters
Očajne izbeglice, zidovi i žice: Podsetnik na najmračniju deceniju Evrope

- Umesto što se pridružuju horu kritika protiv zemalja kao što su Mađarska i Srbija - koje su zaokupljene unutrašnjim problemima i nisu igrale ulogu u podsticanju rata - trebalo bi da preuzmu više odgovornosti za pomoć izbeglicama. I trebalo bi da počnu da ohrabruju uspostavljanje inkluzivnih političkih struktura koje mogu pomoći da se završi gnusni sirijski građanski rat - istakao je Hil, koji je dekan Korbel škole za međunarodne studije Univerziteta u Denveru.

Prema njegovim rečima, američki i francuski lideri pogrešno su shvatili ratne oblake koji su se nadvili nad Sirijom posle Arapskog proleća - kao prvi znak da je zemlja bila spremna za demokratiju. Okupljanje opozicije i zbacivanje vlade, mislilo se, biće dovoljno da preobrazi čitav sistem vlade i način vladavine.

Hil kaže da nema sumnje da Asadov režim snosi najveći deo odgovornosti za sadašnju situaciju.

- Međutim, u odsustvu bilo kakvog smislenog političkog procesa ispostaviće se da spoljni zahtevi za promenu režima 2011. godine - a koji su doveli do izbora između Asada i ekstremističkih sunitskih terorističkih organizacija - nisu bili u potpunosti promišljeni, blago rečeno. Uz više razmišljanja, oni koji su kontemplirali o smeni režima primetili bi da Asad i njegovi saveznici nisu davali nagoveštaje da će uslišiti poziv i povući se - napomenuo je Hil.

On je, takođe, ocenio da su prizori očajnih izbeglica koje probijaju sebi put kroz šibe prepreka - ukljucujuci žurno razvijene ograde od bodljikave žice, zlovoljne graničare i besno stanovništvo - bili užasni i oživeli su sećanja na najmračnije decenije Evrope.

- One su snažan podsetnik da Evropa nikada ne može biti "celovita, slobodna i mirna", ako to nije i njen susedni Bliski istok. Pa ipak, široke osude evropskih zemalja koje su odbile da prihvate izbeglice nisu sasvim pravične - konstatuje Kristofer Hil.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 21:35
Ко је изазвао кризу-зар је могуће да то неко још не зна?
Utorak 29.09.2015. 11:02
Ко је изазвао избегличку кризу у Сирији ??? Па ко ће други него Асад . Ко је изазвао избегличку кризу у Либији ?? Нико други него Гадафи . Ко је изазвао избегличку кризу у Југославију ??? Па ко ће други него Слободан Милошевић . Ко је изазвао избеглице у Украјини ??? Глупо питање па нико други него Путин .Их немојте ми молим вас рећи да су избеглице изазвали фашиисти .фашиисти имају душу,срце,образ,они гину за правду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online