Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.10.2015.
13:19
Tanjug A

Jel u toku "puzeći" ili "hladni" svetski rat?

Japanski diplomata i ekspert Univerziteta za mir UN Akio Kavato izjavio je da se situacija u svetu pogoršava, ekonomija usporava i da ulazimo u novu vrstu "hladnog rata", a bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek smatra da se može govoriti i o nekoj vrsti trećeg svetskog rata.

ec.europa.eu
Upozorava na stanje modernog sveta: Erhard Busek

Oni su to rekli na konferenciji u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, a u nastavku će biti održan Treći međunarodni forum mladih na kome je centralna tema "Kultura mira: mladi kao graditelji mira".

Busek je izazvao pažnju ocenom da je u toku "puzeći" svetski rat, treći po redu, a da tenzije među državama rastu zbog neprekidnog prebacivanja odgovornosti po pitanju rešavanja izbegličke krize.

"U Prvom svetskom ratu bile su objave rata, u Drugom svetskom ratu imali smo napade bez objave, a danas imamo određenu vrstu rata koji 'puzi' u naše društvo, dolazi i pojavljuje se na različitim mestima, kao što su železnička stanica u Madridu ili redakcija Šarli Ebdoa u Parizu", rekao je Busek na otvaranju međunarodne konferencije "Budućnost sveta između globalizacije i regionalizacije".

On je dodao da svet i dalje "spava" pred onim što se dešava, što se posebno vidi na primeru međunarodnih organizacija, koje su, kako je naveo, potpuno udaljene od relanosti, dok se "oružje kupuje s namerom da se koristi, što je veoma opasno".

"Sukobi poput Ukrajine i Krima događaju se bez učešća međunarodnih organizacija. Šta su međunarodne organizacije i koja je njihova vrednost", zapitao je Busek i dodajo da se navedeni i slični problemi "guraju pod tepih".

Ipak, kako je naglasio, izuzetak je OEBS, koji je pratio šta se dešava u Ukrajini, radio istraživanja i slao svoje misije.

Busek je istakao da je izbeglička kriza dovela do porasta tenzija u regionu, između susednih država, što se, kako je rekao, vidi na primeru Hrvatske i Srbije, kao i Austrije i Mađarske, a čemu se posebno doprineli mediji koji šalju "lošu sliku i osudu svojih komšija".

Niko nije bio spreman za izbegličku krizu, istakao je on, dodajući da ni bombardovanje zemalja na Bliskom Istoku nije rešenje.

Kako je rekao, globalizacija primorava države da određene probleme rešvaju zajedno, ali se donošenje odluka - često izbegava.

"Kritikujem sadašnju generaciju političara, jer nam nedostaju pravi donosioci odluka. Oni žele da ih uvažavaju, ali nisu u stanju da reše prave probleme", rekao je Busek.

Japanski diplomata i predsednik Saveta Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN, koji je i organizator konferencije, Akio Kavato smatra da se situacija u svetu pogoršava, ekonomija usporava i da ulazimo u "novu vrstu Hladnog rata" o čemu, kaže, svedoče i masovne migracije.

"Moramo da obezbedimo stabilnost na Balkanu", rekao je on dodajući da je Konfenecija prilika da se donesu preporuke, koje će biti prosleđene vladama država, ministrima spoljnih poslova i drugim političarima iz EU.

Osnivač i prvi predsednik Sejšela Džejms Menham poručuje da je sve što se događa u svetu suprotno onome čemu bi čovečanstvo trebalo da teži i istakao da je za kvalitetan život neophodno obezbediti svakom pojedincu lični mir bez obzira na geografsku lokalciju.

POVEZANE VESTI

Subota 24.10.2015. 15:59
Ovo je početak trećeg svetskog rata.
Subota 24.10.2015. 20:34
Pozdrav Brisko!Dobro veče!Jer počele igre bez granica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online