Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.09.2015.
17:11
Tanjug A

Dačić: Partner smo svakoj miroljubivoj članici UN

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Njujorku da Srbija značajno doprinosi mirovnim snagama u misijama UN u čemu je lider u svom regionu, te da je partner svakoj članici UN koja nastoji da kroz aktivnu saradnju doprinese dugotrajnom miru i prosperitetu u svetu.

Tanjug
Značajno doprinosimo mirovnim snagama u misijama UN: Dačić

- Čvrsto smo opredeljeni za aktivnu ulogu u promovisanju održivog mira i razvoja, osnove za pomirenje, razumevanje, stabilnost i prevenciju obnavljanja konflikata. Neophodno je da ujedinimo volju i napore na izazovnom, ali i uzvišenom putu mira u svetu - poručio je on u ponedeljak u obraćanju na Samitu lidera o mirovnim operacijama.

Dačić je izrazio ponos što se Srbija nalazi među prvih osam zemalja na evropskom kontinentu po broju pripadnika koji učestvuju u misijama uspostavljanja i održavanja mira pod okriljem UN, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Danas blizu 350 pripadnika iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u svetu. Želim da istaknem i da Srbija, kao država čiji je prioritetni cilj integracija i članstvo u EU, takođe učestvuje i u Misijama EU - rekao je Dačić.

Kako je naveo, u narednom periodu Srbija planira da poveća nivo angažovanja novim učešćem inženjerijskih jedinica, konkretno inženjerijske čete opšte namene, zatim medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem i učešćem do tri štabna oficira u mirovnoj operaciji UN MINUSMA.

- Imajući navedeno u vidu, kao i dosadašnja iskustva Srbije i našeg regiona, opredeljeni smo i jasno posvećeni procesu izgradnje i očuvanja mira. U tom kontekstu, regionalna saradnja, pomirenje i razumevanje osnove su našeg delovanja - poručio je šef srpske diplomatije.

"Održavanje mira zajednička odgovornost"

Prema njegovim rečima, održavanje mira je zajednička odgovornost i zahteva kontinuiran doprinos svih aktera, a politička podrška svih ima ključni značaj za ispunjavanje mandata uspostavljenih misija.

- Srbija pridaje veliki značaj ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i smatra mirovne operacije za jedan od najznačajnijih instrumenata za trajni mir u svetu - istakao je on, dodavši da je u cilju poboljšanja delovanja misija na terenu neophodno mobilisati dodatne i konkretne kapacitete. 

On je poručio da se Srbija slaže sa potrebom institucionalnih reformi i podržava napore čiji je cilj povećanje efikasnosti i operativnosti mirovnih snaga, uključujući i upotrebu modernih tehnologija. 

- Smatramo da je potrebno dodatno razviti i unaprediti obuku za učešće u mirovnim operacijama. Snažno se zalažemo za jačanje sveobuhvatnog tretmana uzajamno povezanih pitanja bezbednosti i razvoja, kao i promociju većeg učešća žena - poručio je Dačić i dodao da Srbija kao predsedavajuća OEBS povećanu pažnju poklanja ulozi regionalnih organizacija u mirovnim misijama, i smatra da partnerstva između globalne organizacije, poput UN, i regionalnih organizacija, postaju sve važnija. 

- Rukovodeći se tom idejom organizujemo i prateći događaj na marginama ovogodišnje generalne debate 70. zasedanja Generalne skupštine UN posvećen mirovnim operacijama OEBS-a, koji će se održati 1. oktobra - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 17:36
Cemu vredi ispolirano ogledalo kad u njemu ne mozes da se ogledas?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online