Utorak 29.09.2015.
17:11
Tanjug

Dačić: Partner smo svakoj miroljubivoj članici UN

Tanjug
Značajno doprinosimo mirovnim snagama u misijama UN: Dačić

- Čvrsto smo opredeljeni za aktivnu ulogu u promovisanju održivog mira i razvoja, osnove za pomirenje, razumevanje, stabilnost i prevenciju obnavljanja konflikata. Neophodno je da ujedinimo volju i napore na izazovnom, ali i uzvišenom putu mira u svetu - poručio je on u ponedeljak u obraćanju na Samitu lidera o mirovnim operacijama.

Dačić je izrazio ponos što se Srbija nalazi među prvih osam zemalja na evropskom kontinentu po broju pripadnika koji učestvuju u misijama uspostavljanja i održavanja mira pod okriljem UN, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Danas blizu 350 pripadnika iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u svetu. Želim da istaknem i da Srbija, kao država čiji je prioritetni cilj integracija i članstvo u EU, takođe učestvuje i u Misijama EU - rekao je Dačić.

Kako je naveo, u narednom periodu Srbija planira da poveća nivo angažovanja novim učešćem inženjerijskih jedinica, konkretno inženjerijske čete opšte namene, zatim medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem i učešćem do tri štabna oficira u mirovnoj operaciji UN MINUSMA.

- Imajući navedeno u vidu, kao i dosadašnja iskustva Srbije i našeg regiona, opredeljeni smo i jasno posvećeni procesu izgradnje i očuvanja mira. U tom kontekstu, regionalna saradnja, pomirenje i razumevanje osnove su našeg delovanja - poručio je šef srpske diplomatije.

"Održavanje mira zajednička odgovornost"

Prema njegovim rečima, održavanje mira je zajednička odgovornost i zahteva kontinuiran doprinos svih aktera, a politička podrška svih ima ključni značaj za ispunjavanje mandata uspostavljenih misija.

- Srbija pridaje veliki značaj ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i smatra mirovne operacije za jedan od najznačajnijih instrumenata za trajni mir u svetu - istakao je on, dodavši da je u cilju poboljšanja delovanja misija na terenu neophodno mobilisati dodatne i konkretne kapacitete. 

On je poručio da se Srbija slaže sa potrebom institucionalnih reformi i podržava napore čiji je cilj povećanje efikasnosti i operativnosti mirovnih snaga, uključujući i upotrebu modernih tehnologija. 

- Smatramo da je potrebno dodatno razviti i unaprediti obuku za učešće u mirovnim operacijama. Snažno se zalažemo za jačanje sveobuhvatnog tretmana uzajamno povezanih pitanja bezbednosti i razvoja, kao i promociju većeg učešća žena - poručio je Dačić i dodao da Srbija kao predsedavajuća OEBS povećanu pažnju poklanja ulozi regionalnih organizacija u mirovnim misijama, i smatra da partnerstva između globalne organizacije, poput UN, i regionalnih organizacija, postaju sve važnija. 

- Rukovodeći se tom idejom organizujemo i prateći događaj na marginama ovogodišnje generalne debate 70. zasedanja Generalne skupštine UN posvećen mirovnim operacijama OEBS-a, koji će se održati 1. oktobra - zaključio je Dačić.

2024 © - Vesti online