Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.04.2015.
21:11
D. N. Petrović - Vesti A

Dobili kuće i fabriku

U prisustvu ambasadora Japana u Beogradu Masafumi Kurokija i stalne koordinatorke Ujedinjenih nacija u Srbiji Irene Solorano, u novopazarskom naselju Blaževo, poznatom po velikom broju Roma "starosedelaca", ali i pridošlica sa Kosova i Metohije, nedavno je na upotrebu predat moderni Centar za reciklažu u čiju izgradnju su vlada Japana i Ujedinjene nacije uložile oko 700.000 evra.

D. N. Petrović
Na radnom mestu: Saljahudin Krasnići

Izgradnja ovog pogona koji će poslovati u sastavu novopazarskog Javnog preduzeća Gradska čistoća realizovana je u okviru projekta "Unapređenje ljudske sigurnosti u zapadnoj Srbiji" koji se nekoliko godina realizuje u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Raški, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju...

Posao za 12 radnika

- Za početak smo zaposlili 12 radnika, već od iduće godine uposlićemo još 10, kasnije planiramo da dodatno proširujemo proizvodnju. Verujemo da će Centar biti samoodrživ i da će ostvarivati profit, kako našem preduzeću tako i zaposlenim Romima - kaže Hivzo Škrijelj, direktor JP Gradska čistoća.

D. N. Petrović
Svašta smo preživeli: Adem Sadikaj

- Nadam se da će Reciklažni centar u Blaževu dobro raditi i ostvarivati prihode za romske porodice koje ovde žive. To je i bio cilj ovog projekta i naše pomoći, želimo da pomognemo u inkluziji ranjivih grupa kakvi su Romi, pomagaćemo i ubuduće - kaže ambasador Japana Masafumi Kuroki.

- Centar će mnogo značiti za ekologiju i očuvanje životne sredine u Novom Pazaru i okolini, jer će znatan deo otpada, koji bi se možda našao i na ulici ili na zelenim površinama, biti recikliran, očekujem da će se dodatno aktivirati i lokalna samouprava kako bi otvorili još radnih mesta za Rome - ističe koordinatorka UN u Srbiji Irena Solorano.

D. N. Petrović
Na otvaranju pogona: Ambasador Japana, predstavnica UN i gradonačelnik

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović naglašava da je projekat "Unapređenja ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji", koji se realizuje dve godine, dao veliki doprinos boljem životu žitelja ovog grada.

Moderna ambulanta

U Blaževu je izgrađena super-moderna ambulanta, za Rome je dovedena voda, u ovom naselju rekonstruisana je i škola... Uz pomoć Vlade Japana i UN renoviran je Centar za kulturu u Novom Pazaru, realizovano je i više projekata u oblasti kulture i školstva.

"Dijalog kafe"

Sredstvima Japana, Turske i Ujedinjenih nacija, u Novom Pazaru je otvoren "Dijalog kafe" koji ima još samo 12 gradova u svetu.

Prvi razgovor sa Njujorkom

Posebnom vezom, mladi Novopazarci mogu sada da učestvuju u debatama sa mladima Londona, Amsterdama, Istambula, Firence, Melburna, Njujorka, Lisabona i drugih svetskih metropola... Na ovaj način već je sklopljeno nekoliko poznanastava. U ovaj projekat uloženo je oko 50.000 evra.

Sabahudin Krasnići ima suprugu i osmoro dece, Rom je i izbeglica sa Kosova, živeo je od prikupljanja gvožđa i drugog otpada, presrećan je što je dobio posao i što će uskoro dobiti i novu kuću...

- Sad ću imati platu i ženi i deci ću, nadam se, stvoriti, bolje uslove za život, nećemo više preturati po kontejnerima, živećemo kao i drugi ljudi - ističe Krasnići.

Osim Roma "starosedelaca", u Blaževu je zbrinuto i oko 50 romskih porodica koje su prognane sa Kosova. Ovi Romi živeli su uglavnom u Kosovkoj Mitrovici i Vučitrnu, imali su kuće, a neki i lokale, u leto 1999. godine morali su da beže ispred Albanac samo zato što su tokom NATO bombardovanja bili lojalni Srbiji.

- Najpre smo se, bežeći glavom bez obzira, smestili na napuštenoj deponiji pored starog puta Raška - Novi Pazar, tu smo proveli pet godina, žene su se porađale pod šatorima na minus 30 stepeni, potom smo jedno vreme bili u Novom Pazaru, ali smo i otuda proterani, opština i međunarodne organizacije pomogle su nam da se skrasimo ovde u Blaževu gde je život mojih sunarodnika još vrlo težak, ali se iz dana u dan poboljšava, u početku je prema nama bilo predrasuda i otpora, sada su nas svi prihvatili i svi nam pomažu - ističe Adem Sdikaj, jedan od najstarijih žitelja romskog "kampa" u Blaževu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online