Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.10.2015.
12:24
sputniknews A

Pentagon planira novu veliku ofanzivu u Iraku

Pentagon tvrdi da je pronašao nov način da ponovo preuzme inicijativu na Bliskom istoku: sada želi da natera Islamsku državu da se bori na više frontova sa ogromnim povećanjem vazdušnih napada koje bi predvodile SAD i uz korišćenje više antitenkovskog oružja u Iraku.

allgamewallpapers.com
Pentagon sprema veliko povećanje vazdušnih napada u Iraku

Amerika pokreće novu strategiju u ratu protiv Islamske države, posle više meseci zastoja i ruske intervencije u sirijskom konfliktu, piše u članku londonskog "Tajma“.

Plan Pentagona, kojim rukovodi general Džozef Danford, vrhunski američki vojni zapovednik, nateraće ID da se bori na nekoliko frontova. Taj plan zahteva koordinisane ofanzive koje uključuju i sirijske snage kao i snage iračkih Kurda i iračku armiju, a koje SAD za sada odbija da angažuje. Očekuje se da će Ešton Karter, američki ministar odbrane i nekoliko visokih zvaničnika izaći sledeće nedelje pred Kongres sa ovim predlogom.

Samo da napadaju više od Rusa

U svetlu izveštaja da je Kremlj tražio odobrenje Bagdada da počne sa vazdušnim napadima unutar Iraka, general Danford smera veliko povećanje vazdušnih napada koje bi predvodile SAD, uz daleko veće angažovanje antitenkovskog oružja, kako bi opet preuzela inicijativu.

General Danford, piše u članku, već je otišao u kurdski grad Arbil kako bi formalizovao nove ofanzive.

Verovatno je jedna od garancija za budući uspeh ovog novog plana uveravanje od strane Iraka da neće tražiti od Rusije da pokrene vazdušne napade protiv ID.

Iračani se nisu obećali Americi

Prvi čovek američke Vojske rekao je u utorak da je, prilikom susreta sa iračkim premijerom i ministrom odbrane istakao da će biti veoma teško za Vašington da obezbedi pomoć Iraku ako Rusi tamo takođe dejstvuju.

Ipak, sekretar iračkog parlamentarnog odbora za odbranu rekao je u četvtak za Sputnjik da Irak nije dao Americi nikakva obećanja da se neće okrenuti Rusiji sa zahtevom da sprovede vazdušne udare protiv ID.

POVEZANE VESTI

Petak 23.10.2015. 14:01
Сотоне из Фашингтона сада могу само да планирају......од реализације више нема ништа, "Медвед" се пробудио!!!
Petak 23.10.2015. 19:28
Juce bese "ultimatum" Iraku, danas ofanziva u Iraku, valjda se i Irak nesto unapred pita. Pa nije vam Irak Srbija, tadic i vucic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online