Petak 23.10.2015.
12:24
sputniknews

Pentagon planira novu veliku ofanzivu u Iraku

allgamewallpapers.com
Pentagon sprema veliko povećanje vazdušnih napada u Iraku

Amerika pokreće novu strategiju u ratu protiv Islamske države, posle više meseci zastoja i ruske intervencije u sirijskom konfliktu, piše u članku londonskog "Tajma“.

Plan Pentagona, kojim rukovodi general Džozef Danford, vrhunski američki vojni zapovednik, nateraće ID da se bori na nekoliko frontova. Taj plan zahteva koordinisane ofanzive koje uključuju i sirijske snage kao i snage iračkih Kurda i iračku armiju, a koje SAD za sada odbija da angažuje. Očekuje se da će Ešton Karter, američki ministar odbrane i nekoliko visokih zvaničnika izaći sledeće nedelje pred Kongres sa ovim predlogom.

Samo da napadaju više od Rusa

U svetlu izveštaja da je Kremlj tražio odobrenje Bagdada da počne sa vazdušnim napadima unutar Iraka, general Danford smera veliko povećanje vazdušnih napada koje bi predvodile SAD, uz daleko veće angažovanje antitenkovskog oružja, kako bi opet preuzela inicijativu.

General Danford, piše u članku, već je otišao u kurdski grad Arbil kako bi formalizovao nove ofanzive.

Verovatno je jedna od garancija za budući uspeh ovog novog plana uveravanje od strane Iraka da neće tražiti od Rusije da pokrene vazdušne napade protiv ID.

Iračani se nisu obećali Americi

Prvi čovek američke Vojske rekao je u utorak da je, prilikom susreta sa iračkim premijerom i ministrom odbrane istakao da će biti veoma teško za Vašington da obezbedi pomoć Iraku ako Rusi tamo takođe dejstvuju.

Ipak, sekretar iračkog parlamentarnog odbora za odbranu rekao je u četvtak za Sputnjik da Irak nije dao Americi nikakva obećanja da se neće okrenuti Rusiji sa zahtevom da sprovede vazdušne udare protiv ID.

2024 © - Vesti online