Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.10.2015.
08:49
I. Kozarski - Vesti A

Islamsku državu čeka kotao

Sirijska armija nastavila je polako da prodire u teritoriju pod kontrolom terorista istovremeno na dva fronta oko tromilionskog grada Alepo, drugog po veličini u Siriji.

Tanjug/AP
Pod ruskim kišobranom: Sirijska armija uči da pobeđuje

U Alepu su uništeni teroristi u naselju Ramuse. Južno od grada sirijske snage zauzele su dva naselja još 20. oktobra kada su nanele su raketno-artiljerijski udar po pozicijama terorista duž puta i pruge, posle čega su jurišne grupe upale u naselja i dovršile posao. Juče su uspele da oslobode i Kafr Abed, čime su se duboko uklinile u raspored terorista. Put za dalji prodor prema jugu je otvoren jer na njemu nema više velikih varoši.

Sirijska armija probila je položaje terorista i u jugoistočnom pravcu nakon serije udara iz vazduha. Posle četiri sata pešadijske borbe zauzeta su dva naselja i uzvisina koja dominira krajem. Time se sirijska armija približila bočno na auto-put koji iz Alepa vodi ka velikim sirijskim gradovima Hami, Homsu i prestonici Damasku, ali i ka primorskoj provinciji Latakija, u kojoj se nalaze ruske baze.

Istovemeno su sirijske snage iz Hame krenule ka severu ka Alepu i Idlibu i zauzele grad Kafr Nabuda.

Time se i ocrtao plan sirijske ofanzive koja ima za cilj da obezbedi siguran promet auto-putem između najvećih gradova, ali da sabije teroriste na što manju teritoriju u provinciji Idlib i tu ih uništi. Prodor iz Alepa ka jugoistoku dovodi sirijsku armiju iza leđa formacije od dvadesetak hiljada terorista. Idlib je smešten uz granicu sa turskom odakle dolazi američko oružje i gde instruktori SAD obučavaju takozvane umerene pobunjenike koji potom prelaze u uglavnom u Al Nusru. Zatvaranje tog pravca onemogućilo bi teroriste da efikasno nastave borbu u Siriji.

Odlučujuća bitka

Komandanti islamista svesni su opasnosti u kojoj su se našli i od kraja prošle nedelje pojavile su se informacije o dolasku pojačanja u Idlib uglavnom iz Turske. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da značajan deo pojačanja čine strani najamnici, a sve informacije ukazuju da narednih nedelja predstoji odlučujuća bitka u sirijskom ratu.


Pentagon digao ruke

Amerika je od početka ruske intervencije smanjila broj vazdušnih udara u Siriji na jedan do dva dnevno. Predstavnik Pentagona pukovnik Stiv Voren objasnio je da je to zbog malog broja dostupnih ciljeva.
- Mi bijemo po teroristima kada ih vidimo, ali bilo je mnogo više takvih slučajeva u Iraku, gde su koncentrisane naše vazduhoplovne snage - rekao je Voren.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online