Petak 23.10.2015.
08:49
I. Kozarski - Vesti

Islamsku državu čeka kotao

Tanjug/AP
Pod ruskim kišobranom: Sirijska armija uči da pobeđuje

U Alepu su uništeni teroristi u naselju Ramuse. Južno od grada sirijske snage zauzele su dva naselja još 20. oktobra kada su nanele su raketno-artiljerijski udar po pozicijama terorista duž puta i pruge, posle čega su jurišne grupe upale u naselja i dovršile posao. Juče su uspele da oslobode i Kafr Abed, čime su se duboko uklinile u raspored terorista. Put za dalji prodor prema jugu je otvoren jer na njemu nema više velikih varoši.

Sirijska armija probila je položaje terorista i u jugoistočnom pravcu nakon serije udara iz vazduha. Posle četiri sata pešadijske borbe zauzeta su dva naselja i uzvisina koja dominira krajem. Time se sirijska armija približila bočno na auto-put koji iz Alepa vodi ka velikim sirijskim gradovima Hami, Homsu i prestonici Damasku, ali i ka primorskoj provinciji Latakija, u kojoj se nalaze ruske baze.

Istovemeno su sirijske snage iz Hame krenule ka severu ka Alepu i Idlibu i zauzele grad Kafr Nabuda.

Time se i ocrtao plan sirijske ofanzive koja ima za cilj da obezbedi siguran promet auto-putem između najvećih gradova, ali da sabije teroriste na što manju teritoriju u provinciji Idlib i tu ih uništi. Prodor iz Alepa ka jugoistoku dovodi sirijsku armiju iza leđa formacije od dvadesetak hiljada terorista. Idlib je smešten uz granicu sa turskom odakle dolazi američko oružje i gde instruktori SAD obučavaju takozvane umerene pobunjenike koji potom prelaze u uglavnom u Al Nusru. Zatvaranje tog pravca onemogućilo bi teroriste da efikasno nastave borbu u Siriji.

Odlučujuća bitka

Komandanti islamista svesni su opasnosti u kojoj su se našli i od kraja prošle nedelje pojavile su se informacije o dolasku pojačanja u Idlib uglavnom iz Turske. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da značajan deo pojačanja čine strani najamnici, a sve informacije ukazuju da narednih nedelja predstoji odlučujuća bitka u sirijskom ratu.


Pentagon digao ruke

Amerika je od početka ruske intervencije smanjila broj vazdušnih udara u Siriji na jedan do dva dnevno. Predstavnik Pentagona pukovnik Stiv Voren objasnio je da je to zbog malog broja dostupnih ciljeva.
- Mi bijemo po teroristima kada ih vidimo, ali bilo je mnogo više takvih slučajeva u Iraku, gde su koncentrisane naše vazduhoplovne snage - rekao je Voren.







 

2024 © - Vesti online