Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.10.2015.
10:08
Tanjug A

"Znali smo šta Putin planira, bio je nervozan zbog Asada"

Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za SAD, jer su one pažljivo pratile prebacivanje naoružanja na ime pomoći sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

Reuters
Ruska strategija u Siriji nije dobra: Barak Obama

- Imamo prilično dobru obaveštajnu službu. Znali smo da ruski predsednik Vladimir Putin planira da pruži vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbežnog kraha tog režima - rekao je Obama za TV CBS a prenosi BBC.

Predsednik SAD je, pritom, rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

- Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu - rekao je Obama.

Pogrešna strategija

Predsednik SAD smatra pogrešnom strategiju Moskve, između ostalog i sa aspekta borbe protiv Islamske države (ID), prenela je agencija TASS.

- Dok se Asad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentisati snage umerene sirijske opozicije na borbu protiv ID - rekao je Obama, izražavajući nadu da će pre ili kasnije islamisti u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to desilo potrebne su određene okolnosti a "sunitsko stanovništvo tih zemalja treba da se priključi borbi protiv ID".

Obama je kazao i da se problem Sirije ne može rešiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem uz učešće "svih ključnih igrača".

Prema njegovim rečima, Vašington je spreman da na tome radi sa drugim zemljama, a očekuje da će "Rusija i Iran izvršiti uticaj na Asada".

Fijasko programa obuke

Obama je rekao i da SAD ne planiraju da upućuju u Siriju i Irak njihove kopnene snage, ali da će nastaviti sa vazdušnom operacijom protiv ID.

Ističući da je Sirija "težak problem za čitavu međunarodnu zajednicu" i narod te zemlje, Obama je u intervjuu govorio i o neuspešnom programu SAD u pripremi i jačanju sirijskih pobunjenika, koji će biti obustavljen u petak.

Američki predsednik je rekao da je od početka bio skeptičan prema tom programu, ali da treba probati sve mogućnosti.

- Moj cilj bio je pokušaj da se proveri pretpostavka, možemo li da obučavamo i ojačamo umerenu opoziciju koja želi da se bori protiv IS. I razjasnilo se da dok Asad ostaje na vlasti te ljude je vrlo komplikovano primorati da se usredsrede na IS - kazao je Obama.

Amerika ne gubi uticaj na Bliskom Istoku

Ističući da se ne slaže sa mišljenjem da SAD gube poziciju na Bliskom istoku, Obama je rekao da i u tom regionu i u samim Sjedinjenim Državama ima ljudi koji predlažu da se tamo uputi stotine hiljada američkih vojnika, što bi rezultiralo daljim pogibijama u američkoj vojsci i novim velikim troškovima.

- Tada bi naš cilj bio, na neki način, ne da budemo samo policija, već upravnici tog regiona - rekao je Obama i dodao da bi to bila loša strategija i ponovna greška, zbog koje bi se trebalo stideti.

Američka avijacija počela je da bombarduje pozicije IS u Iraku 8. avgusta a u Siriji 23. septembra prošle godine i predvodi koaliciju u kojoj su aktivne i Australija, Velika Britanija, Jordan, Kanada, Holandija, Francuska, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Turska.

Rusko vazduhoplovstvo počelo je sa vazdušnim udarima po objektima terorista u Siriji 30. septembra ove godine, a osim avijacije primenila je i krstareće rakete dalekog dometa sa brodova Kaspijske flote.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.10.2015. 17:10
Ši/mpanza osmatrao sa drveta dok je primao banane..
Ponedeljak 12.10.2015. 22:36
Njega nervoza prošla-sad si ti malo više nervozan i uz to uplašen.
Ponedeljak 12.10.2015. 20:32
Znaci da su vam onda i bankovni racuni ID poznati. Sankcije, zamrzavanje racuna i oduzimanje, nista??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online