Ponedeljak 12.10.2015.
10:08
Tanjug

"Znali smo šta Putin planira, bio je nervozan zbog Asada"

Reuters
Ruska strategija u Siriji nije dobra: Barak Obama

- Imamo prilično dobru obaveštajnu službu. Znali smo da ruski predsednik Vladimir Putin planira da pruži vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbežnog kraha tog režima - rekao je Obama za TV CBS a prenosi BBC.

Predsednik SAD je, pritom, rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

- Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu - rekao je Obama.

Pogrešna strategija

Predsednik SAD smatra pogrešnom strategiju Moskve, između ostalog i sa aspekta borbe protiv Islamske države (ID), prenela je agencija TASS.

- Dok se Asad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentisati snage umerene sirijske opozicije na borbu protiv ID - rekao je Obama, izražavajući nadu da će pre ili kasnije islamisti u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to desilo potrebne su određene okolnosti a "sunitsko stanovništvo tih zemalja treba da se priključi borbi protiv ID".

Obama je kazao i da se problem Sirije ne može rešiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem uz učešće "svih ključnih igrača".

Prema njegovim rečima, Vašington je spreman da na tome radi sa drugim zemljama, a očekuje da će "Rusija i Iran izvršiti uticaj na Asada".

Fijasko programa obuke

Obama je rekao i da SAD ne planiraju da upućuju u Siriju i Irak njihove kopnene snage, ali da će nastaviti sa vazdušnom operacijom protiv ID.

Ističući da je Sirija "težak problem za čitavu međunarodnu zajednicu" i narod te zemlje, Obama je u intervjuu govorio i o neuspešnom programu SAD u pripremi i jačanju sirijskih pobunjenika, koji će biti obustavljen u petak.

Američki predsednik je rekao da je od početka bio skeptičan prema tom programu, ali da treba probati sve mogućnosti.

- Moj cilj bio je pokušaj da se proveri pretpostavka, možemo li da obučavamo i ojačamo umerenu opoziciju koja želi da se bori protiv IS. I razjasnilo se da dok Asad ostaje na vlasti te ljude je vrlo komplikovano primorati da se usredsrede na IS - kazao je Obama.

Amerika ne gubi uticaj na Bliskom Istoku

Ističući da se ne slaže sa mišljenjem da SAD gube poziciju na Bliskom istoku, Obama je rekao da i u tom regionu i u samim Sjedinjenim Državama ima ljudi koji predlažu da se tamo uputi stotine hiljada američkih vojnika, što bi rezultiralo daljim pogibijama u američkoj vojsci i novim velikim troškovima.

- Tada bi naš cilj bio, na neki način, ne da budemo samo policija, već upravnici tog regiona - rekao je Obama i dodao da bi to bila loša strategija i ponovna greška, zbog koje bi se trebalo stideti.

Američka avijacija počela je da bombarduje pozicije IS u Iraku 8. avgusta a u Siriji 23. septembra prošle godine i predvodi koaliciju u kojoj su aktivne i Australija, Velika Britanija, Jordan, Kanada, Holandija, Francuska, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Turska.

Rusko vazduhoplovstvo počelo je sa vazdušnim udarima po objektima terorista u Siriji 30. septembra ove godine, a osim avijacije primenila je i krstareće rakete dalekog dometa sa brodova Kaspijske flote.

2024 © - Vesti online