Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 09.10.2015.
10:10
Sputnik A

Kakav plan Amerika ima za Rusiju i Kinu?

Ključni zadaci SAD u dugoročnoj perspektivi jesu suprotstavljanje integraciji zemalja Centralne Azije, kao i opkoljavanje Rusije i Kine mrežom lojalnih režima i zona napetosti, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Igor Sergun.

Reuters/L.J.
Iako su najavili povlačenje, američka vojska je i dalje u Avgnistanu

- U dugoročnoj perspektivi, ključni zadaci SAD jesu sprečavanje političko-ekonomskih integracionih procesa u Centralnoazijskom regionu i opkoljavanje Rusije i Kine, kao potencijalnih protivnika, mrežom prijateljskih i Americi lojalnih režima i zona napetosti - rekao je Sergun tokom konferencije o Avganistanu.

Prema mišljenju generala, SAD su svesne da će se situacija u Avganistanu munjevito pogoršati u slučaju potpunog povlačenja koalicione vojske iz zemlje.

- Bez obzira na izjave o tome da će se uskoro povući iz Avganistana, SAD preduzimaju mere za očuvanje svog vojnog prisustva u dugoročnoj perspektivi - naglasio je on.

General je podsetio da su u ovom trenutku na avganistanskoj teritoriji raspoređene dve međunarodne strukture - misija NATO-a za vojni trening "Odlučna podrška" i formacija multinacionalnih snaga.

- Bez obzira na dugo oružano prisustvo u Avganistanu, američki vojnici i njihovi partneri u koaliciji nisu uspeli čak ni da se približe postavljenim ciljevima - konstatovao je Sergun.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje "prepuštaju Avganistance složenim unutarpolitičkim problemima, razorenoj ekonomiji, nerazvijenoj socijalnoj sferi, višestruko povećanim prometom narkotika".

- U najbližoj budućnosti delatnost inostranih vojnih kontigenata u Avganistanu biće usredsređena, pre svega, na omogućavanje relativno stabilnog funkcionisanja državnog aparata u prestoničkom regionu i administrativnim centrima zemlje - smatra general.

- Takav pristup neće suštinski uticati na normalizaciju stanja na najvećem delu avganistanske teritorije. Centralna vlast slabi. Zona nestabilnosti će se postepeno širiti, opkoljavajući Kabul i šireći se na centralnoazijske republike Zajednice nezavisnih država. Negativan razvoj događaja doprineće porastu aktivnosti regionalnih ekstremističkih organizacija - rekao je Sergun.

POVEZANE VESTI

Petak 09.10.2015. 10:28
Sta su mogli to su uradili a nisu uradili ono sto su zeleli. Sad im ostaje da propadnu i bave se predstojecim ratovima na svom tlu....
Petak 09.10.2015. 10:36
Jedini plan konjokradica i njihovih konjusara, koji je ostvarljiv, da Rusima i Kinezima sviraju FRULU!!!
Petak 09.10.2015. 12:24
Rusija je shvatila da bez aktivnog ucesca u desavanjima na bliskom istoku i Evropi otvara prostor kaubojskoj geostrateskoj kombinatorici . Dvije naj uticajnije organizacije u zapadnom svijetu, vatikan i americko-engleski bankari , su jos davni dana napravili pakt sa ciljem unistenja Rusije. Zajednicka nit vodilja im je u krajnjoj liniji ista. vatikan tezi unistenju pravoslavlja vec 1000 godina i potpunoj dominaciji kao jedine religije na svijetu a sa ostvarenjem tog cilja otvorila bi im se vrata za porobljavanje i unistenje kako Rusije tako i svih pravoslavni zemalja. Iza svega stoji satanisticka glad za moci i novcem. To je shvatio i Staljin pa je jacanjem vojne moci i omogucavanjem kakvog takvog djelovanja Ruske pravoslavne crkve zaustavio taj proces. Cak je dekretom vratio Ukrainu iz skoro potpunog unijatstva na pravoslavlje. Rusija jest mocna i vojnicki samo dovoljna ali bez ukljucivanja Kine pa i Indije u zaustavljanju zapadni poluga zla rizikujemo svi zajedno treci svijecki rat i upotrebu atomskog naoruzanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online