Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.10.2015.
09:53
blic.rs A

Ko je sada glavni: Vladimir Putin ili Angela Merkel?

Angela Merkel je donedavno bila bez premca na listi najuticajnijih svetskih političara. Ipak, kako se sukobi u Siriji zaoštravaju, a Rusija počinje da "zavodi red" i bombarduje Islamski državu, Vladimir Putin pretenduje da preuzme titulu najmoćnijeg svetskog državnika.

Reuters
Angela Merkel i Vladimir Putin: Oboje su velike "face", ali ko je veća?

Bila je jedna od favorita za dobijanje Nobelove nagrade za mir, pre svega zbog svog odnosa prema izbegličkoj krizi. Dok su Barak Obama i Dejvid Kameron stajali po strani, nemačka kancelarka je bila ta koja je preuzela ulogu "mirotvorca" u ukrajinskom konfliktu.

Angela Merkel je svoju poziciju jedne od najuticajnijih figura u svetskoj politici izborila fiskalnom konsolidacijom evrozone, odnosom prema izbeglicama, kao i  posredovanju u postizanju mirovnog sporazuma u Minsku između Rusije i Ukrajine.

- Kao neko ko je osetio život i iza čelične zavese, Angela Merkel ne uzima evropsko jedinstvo, mir i prosperitet zdravo za gotovo. Ona je politički kompromis uvela u evoluciju, i podigla ga u jednu višu dimenziju. Uspela u svojoj nameri ili ne, Angela Merkel će svakako ostaviti neizbrisiv trag u istoriji evropske politike - navodi se u studiji "Američkog instituta za preduzetništvo u Vašingtonu.

Čovek koji je podigao Rusiju na noge, i od centra razrušenog SSSR-a ponovo napravio svetsku silu. Njegova sve oštrija i odlučnija spoljnopolitička aktivnost ga s pravom kvalifikuje na mesto najmoćnijeg državnika sveta.

Reakcija u Ukrajini, aneksija Krima, svakodnevno protivrečenje SAD-u sa jedne i izuzetan doprinos u postizanju nuklearnog dogovora sa Iranom sa druge strane pokazali su da Putin pretenduje da bude glavni. U svemu.

- Sedmog oktobra Vladimir Putin napunio je 63 godine, koji je proslavio raketiranjem Sirije i igranjem hokeja sa NHL zvezdama. Naravno, Putinova ekipa je pobedila, a najbolji strelac bio je upravo on. Putinove intervencije u Ukrajini i Siriji pokazuju da on menja pravila igre. Rusija možda nije ekonomski i vojno jaka kao u doba SSSR-a, ali svakako ima najjačeg lidera - navodi se u studiji Kraljevskog koledža u Londonu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 19:49
Da vas ne bi zamarali stalnim brisanjem komentara:sve što ste napisali-da tako je!
Nedelja 11.10.2015. 22:32
Angela nikad nije bila na listi ispred cara,jer on je već odavno svetski prvak u liderstvu.Angela je pokušala samo da trčka za njim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online