Nedelja 11.10.2015.
09:53
blic.rs

Ko je sada glavni: Vladimir Putin ili Angela Merkel?

Reuters
Angela Merkel i Vladimir Putin: Oboje su velike "face", ali ko je veća?

Bila je jedna od favorita za dobijanje Nobelove nagrade za mir, pre svega zbog svog odnosa prema izbegličkoj krizi. Dok su Barak Obama i Dejvid Kameron stajali po strani, nemačka kancelarka je bila ta koja je preuzela ulogu "mirotvorca" u ukrajinskom konfliktu.

Angela Merkel je svoju poziciju jedne od najuticajnijih figura u svetskoj politici izborila fiskalnom konsolidacijom evrozone, odnosom prema izbeglicama, kao i  posredovanju u postizanju mirovnog sporazuma u Minsku između Rusije i Ukrajine.

- Kao neko ko je osetio život i iza čelične zavese, Angela Merkel ne uzima evropsko jedinstvo, mir i prosperitet zdravo za gotovo. Ona je politički kompromis uvela u evoluciju, i podigla ga u jednu višu dimenziju. Uspela u svojoj nameri ili ne, Angela Merkel će svakako ostaviti neizbrisiv trag u istoriji evropske politike - navodi se u studiji "Američkog instituta za preduzetništvo u Vašingtonu.

Čovek koji je podigao Rusiju na noge, i od centra razrušenog SSSR-a ponovo napravio svetsku silu. Njegova sve oštrija i odlučnija spoljnopolitička aktivnost ga s pravom kvalifikuje na mesto najmoćnijeg državnika sveta.

Reakcija u Ukrajini, aneksija Krima, svakodnevno protivrečenje SAD-u sa jedne i izuzetan doprinos u postizanju nuklearnog dogovora sa Iranom sa druge strane pokazali su da Putin pretenduje da bude glavni. U svemu.

- Sedmog oktobra Vladimir Putin napunio je 63 godine, koji je proslavio raketiranjem Sirije i igranjem hokeja sa NHL zvezdama. Naravno, Putinova ekipa je pobedila, a najbolji strelac bio je upravo on. Putinove intervencije u Ukrajini i Siriji pokazuju da on menja pravila igre. Rusija možda nije ekonomski i vojno jaka kao u doba SSSR-a, ali svakako ima najjačeg lidera - navodi se u studiji Kraljevskog koledža u Londonu.

2024 © - Vesti online