Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.10.2015.
00:19
N. Popović - Vesti A

Nastavnika poslali u Nemačku grlom u jagode!

Prema svemu sudeći, radost naših đaka i roditelja u Frankfurtu i okolini, što su posle šest godina "obijanja pragova" Ministarstva prosvete Republike Srbije konačno dobili redovnog nastavnika Dopunske škole (o čemu su "Vesti" nedavno izvestile) bila je kratkog veka. Kako stvari sada stoje, neizvesno je kad će nastavnik Vladimir Živanov dobiti dozvolu nemačkih vlasti da započne rad, iz prostog razloga što ona pre njegovog dolaska uopšte nije ni zatražena?!

N. Popović
Vladimir Živanov

Prema onome što su "Vesti" saznale, novi nastavnik je iz Srbije bukvalno poslat grlom u jagode i smatraće se velikim uspehom ako u učionice uđe posle završetka jesenjeg raspusta u pokrajini Hesen, dakle, početkom novembra!

Roditelji se s pravom pitaju za šta Aleksandra Radović, koordinator Dopunske škole u inostranstvu, uopšte prima platu jer je rešavanje ovog problema bio i njenom opisu posla.

Nestrpljiv i oran

"Vesti" su više puta, u nizu tekstova koje smo objavljivali o ovoj temi, upozoravali da je konkurs za izbor nastavnika dopunske škole za ovu školsku godinu Ministarstvo prosvete Srbije zakazalo prekasno. Takva upozorenja su ministru Srđanu Verbiću saopštili i lično nastavnici dopunske škole u Švajcarskoj, kad je tamo boravio sredinom juna, ali sve je to bilo uzalud.

Konkurs je sproveden bukvalno u pet do 12, a niko nije vodio računa da će se izabrani nastavnici, po dolasku na buduća radna mesta, suočiti s nizom birokratskih prepreka koje neće imati vremena da reše na vreme, odnosno do početka školske godine.

- Ja sam tu, nestrpljiv i oran da počnem rad, ali se oko mojih dokumenata i dozvola stvar zakomplikovala i još ne znam kad počinjem. Čekam da mi se jave iz Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu s nečim konkretnim - kazao nam je Živanov koga smo juče pozvali telefonom jer je bilo jasno da od najavljenog početka nastave za našu decu za sada nema - ništa!

Izvisili honorarci

Nikome u dijaspori nije jasno zašto se Ministarstvo prosvete Srbije, kad je već konkurs raspisalo u nevreme, odnosno u poslednji čas, nije odlučilo za angažovanje prijavljenih honorarnih nastavnika. Oni su već na terenu, imaju dobre kontakte sa nemačkim školama i sve neophodne dozvole, pa su lako mogli da uskoče na upražnjena mesta. Međutim, očigledno je da su u matici bili rukovođeni nekim drugi interesima, a ne onim koji bi bila na dobrobit naše dece u dijaspori i njihovog obrazovanje na maternjem jeziku.

Bez ovlašćenja

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu u nastaloj situaciji pokušavaju da pomognu koliko mogu, ali i njima su ruke poprilično vezane i to iz jednog prostog razloga: niko iz matice ih nije ni ovlastio da se time bave!

- Mi smo odmah po dolasku novog nastavnika poslali pismo Ministarstvu kulture nemačke pokrajine Hesen, odnosno nadležnom Referatu za maternji jezik na čijem je čelu Rafael Ampedu i zamolili ga da Vladimiru Živanovu obezbedi neophodne radne dozvole koje on još nema, a poslat mu je i spisak škola u kojima treba da predaje i taj spisak i raspored časova takođe tek treba da se odobri - kaže za "Vesti" Aleksandra Đorđević, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.
Ona ističe da petka 9. oktobra nisu dobili nikakav odgovor.

- U ponedeljak ću pokušati da sa nadležnima uspostavim telefonski kontakt - navodi konzul Aleksandra Đorđević.

Ona posebno naglašava da od Ministarstva prosvete po ovom pitanju nije dobila nikakve instrukcije.

- Roditelji naše dece očekuju od mene da u ime države Srbije potpišem ugovor između Ministarstva prosvete Srbije i Ministarstva kulture pokrajine Hesen u vezi s dopunskom školom. S pravom očekuju da se izučavanje i ocena iz maternjeg jezika nađe i u nemačkom svedočanstvu njihove dece na kraju školske godine. Ali, kako da to uradim kada za to iz matice nisam dobila nikakvo ovlašćenje u tom smislu - kaže konzul Aleksandra Đorđević.

Radović: Pravi se afera koje nema

"Vladimir Živanov je po regularnoj proceduri izabran na konkursu Ministarstva prosvete Srbije. Čovek ispunjava sve uslove. On je na zahtev Ministarstva prosvete u Ambasadi Nemačke u Beogradu dobilo ulaznu vizu. Prema ustaljenoj proceduri, Živanov se posle dolaska u Nemačku, sa svim zvaničnim papirima, kao i s urgencijom iz nemačke ambasade, prijavljuje u policiji radi dobijanja radne dozvole koja mu se izdaje na jednu ili dve godine. I tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Ne vidim razlog da se diže buka i pravi afera koje nema. Mogu samo da pretpostavim od koga vetar duva. Mislim da je reč o nekim nastavnicima, koji su u penziji, a na mene su vršili pritisak da ubuduće budu honorarno angažovani jer smatraju da su nezamenljivi i da treba doživotno da rade u dijaspori", kaže Aleksandra Radović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 00:44
Srpski ministri i vucic natrcali na pravnu rudu Nemacke. :D)) Uostalom, kome je uopste neophodna dopunska nastava i nastavnik iz Srbije kad su za to dovoljni i roditelji ako ne zbog pranja mozga toj tamo deci??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online