Nedelja 11.10.2015.
00:19
N. Popović - Vesti

Nastavnika poslali u Nemačku grlom u jagode!

N. Popović
Vladimir Živanov

Prema onome što su "Vesti" saznale, novi nastavnik je iz Srbije bukvalno poslat grlom u jagode i smatraće se velikim uspehom ako u učionice uđe posle završetka jesenjeg raspusta u pokrajini Hesen, dakle, početkom novembra!

Roditelji se s pravom pitaju za šta Aleksandra Radović, koordinator Dopunske škole u inostranstvu, uopšte prima platu jer je rešavanje ovog problema bio i njenom opisu posla.

Nestrpljiv i oran

"Vesti" su više puta, u nizu tekstova koje smo objavljivali o ovoj temi, upozoravali da je konkurs za izbor nastavnika dopunske škole za ovu školsku godinu Ministarstvo prosvete Srbije zakazalo prekasno. Takva upozorenja su ministru Srđanu Verbiću saopštili i lično nastavnici dopunske škole u Švajcarskoj, kad je tamo boravio sredinom juna, ali sve je to bilo uzalud.

Konkurs je sproveden bukvalno u pet do 12, a niko nije vodio računa da će se izabrani nastavnici, po dolasku na buduća radna mesta, suočiti s nizom birokratskih prepreka koje neće imati vremena da reše na vreme, odnosno do početka školske godine.

- Ja sam tu, nestrpljiv i oran da počnem rad, ali se oko mojih dokumenata i dozvola stvar zakomplikovala i još ne znam kad počinjem. Čekam da mi se jave iz Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu s nečim konkretnim - kazao nam je Živanov koga smo juče pozvali telefonom jer je bilo jasno da od najavljenog početka nastave za našu decu za sada nema - ništa!

Izvisili honorarci

Nikome u dijaspori nije jasno zašto se Ministarstvo prosvete Srbije, kad je već konkurs raspisalo u nevreme, odnosno u poslednji čas, nije odlučilo za angažovanje prijavljenih honorarnih nastavnika. Oni su već na terenu, imaju dobre kontakte sa nemačkim školama i sve neophodne dozvole, pa su lako mogli da uskoče na upražnjena mesta. Međutim, očigledno je da su u matici bili rukovođeni nekim drugi interesima, a ne onim koji bi bila na dobrobit naše dece u dijaspori i njihovog obrazovanje na maternjem jeziku.

Bez ovlašćenja

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu u nastaloj situaciji pokušavaju da pomognu koliko mogu, ali i njima su ruke poprilično vezane i to iz jednog prostog razloga: niko iz matice ih nije ni ovlastio da se time bave!

- Mi smo odmah po dolasku novog nastavnika poslali pismo Ministarstvu kulture nemačke pokrajine Hesen, odnosno nadležnom Referatu za maternji jezik na čijem je čelu Rafael Ampedu i zamolili ga da Vladimiru Živanovu obezbedi neophodne radne dozvole koje on još nema, a poslat mu je i spisak škola u kojima treba da predaje i taj spisak i raspored časova takođe tek treba da se odobri - kaže za "Vesti" Aleksandra Đorđević, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.
Ona ističe da petka 9. oktobra nisu dobili nikakav odgovor.

- U ponedeljak ću pokušati da sa nadležnima uspostavim telefonski kontakt - navodi konzul Aleksandra Đorđević.

Ona posebno naglašava da od Ministarstva prosvete po ovom pitanju nije dobila nikakve instrukcije.

- Roditelji naše dece očekuju od mene da u ime države Srbije potpišem ugovor između Ministarstva prosvete Srbije i Ministarstva kulture pokrajine Hesen u vezi s dopunskom školom. S pravom očekuju da se izučavanje i ocena iz maternjeg jezika nađe i u nemačkom svedočanstvu njihove dece na kraju školske godine. Ali, kako da to uradim kada za to iz matice nisam dobila nikakvo ovlašćenje u tom smislu - kaže konzul Aleksandra Đorđević.

Radović: Pravi se afera koje nema

"Vladimir Živanov je po regularnoj proceduri izabran na konkursu Ministarstva prosvete Srbije. Čovek ispunjava sve uslove. On je na zahtev Ministarstva prosvete u Ambasadi Nemačke u Beogradu dobilo ulaznu vizu. Prema ustaljenoj proceduri, Živanov se posle dolaska u Nemačku, sa svim zvaničnim papirima, kao i s urgencijom iz nemačke ambasade, prijavljuje u policiji radi dobijanja radne dozvole koja mu se izdaje na jednu ili dve godine. I tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Ne vidim razlog da se diže buka i pravi afera koje nema. Mogu samo da pretpostavim od koga vetar duva. Mislim da je reč o nekim nastavnicima, koji su u penziji, a na mene su vršili pritisak da ubuduće budu honorarno angažovani jer smatraju da su nezamenljivi i da treba doživotno da rade u dijaspori", kaže Aleksandra Radović.

2024 © - Vesti online