Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.10.2015.
18:00
B. Božin - Vesti A

Aleksandar Dorin na slobodi (2): Uzalud pretnje i ucene!

Kada je u petak po podne pušten da se brani sa slobode, Aleksandar Dorin (pravo ime Boris Krljić) je prvo otišao na kafu sa prijateljima posle 3,5 meseca provedena u istražnom zatvoru u Bazelu, koji je po odnosu prema zatvorenicima smelo uporedio sa Gvantanamom.

N. Jokić
Istrajao: Aleksandar Dorin

Da podsetimo, pisac knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo" koji demantuje zvaničnu verziju zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini, uhapšen je 17. juna ove godine pod optužbom da je trgovao kanabisom.

U telefonskom razgovoru za "Vesti", koje su zajedno sa njegovom izdavačkom kućom Ahriman ferlag učinile mnogo na medijskom praćenju ovog slučaja, Dorin je otvoreno progovorio o danima u pritvoru i razlozima hapšenja, uz obećanje da će uskoro u opširnom intervjuu za naše novine izneti sve složene detalje njegove priče.

Tokom prva dva meseca pritvora Dorin nije imao nikakav kontakt sa spoljnjim svetom, a onda je saznao o podršci "Vesti", prijatelja i njegove izdavačke kuće i o inicijativi advokata Šenenbergera.

- Tek posle dva meseca koja sam proveo u potpunoj izolaciji, počeo sam da dobijam poštu i video sam članke s interneta. Zatim sam dobio fotokopije razglednica koje su mi slali čitaoci "Vesti" zahvaljujući akciji "Milion razglednica za Dorina". Sve to mi je dalo još više snage i hrabrosti i počeo sam da se borim. U zatvoru uopšte nisu imali infrastrukturu da mi ih sve uruče i kopirali su samo oko 500-600, a kada sam dva dana pred puštanje pozvan kod komesara, video sam u birou kolika je to gomila bila. Oni su dužni da svu poštu pregledaju, kopiraju i arhiviraju, za šta nemaju tehničkih mogućnosti, a radi se o stvarno ogromnim gomilama razglednica koje pokušavaju da savladaju.

Dorin ističe da mu je akcija "Vesti" i Ahriman ferlaga mnogo značila i davala snage.
- Sve tekstove iz "Vesti" sam kopirao i dao tužiocu, čak sam mu i zahvalio rekavši da će uz moju pomoć postati nepopularna, ali poznata ličnost. Mislim da sam mu time više zagorčao život nego što je on meni - uspeo je da se našali Dorin.

Govoreći o tome ima li bar zrno istine u tome da je makar koristio, ako ne prodavao marihuanu, Dorin je rekao da je sve krenulo kada je pre godinu dana počeo da se druži sa Jugoslavom Petrušićem, bivšim agentom francuske tajne službe, koji mu je predao nekoliko stotina hiljada tajnih dokumenata u vezi ratova na Balkanu.

- Petrušić je isto pričao da je Srebrenica nameštaljka i imao dosta problema otkako je napustio tu tajnu službu. On mi je potvrdio da nas prate švajcarska tajna služba i policija. I zaista, primetio sam da su počeli da prate mene i moje društvo u Bazelu. Mislim da su se i instalirali negde preko puta mog stana i nadzirali. Imam veliki krug prijatelja u Bazelu, a neki od njih zaista puše marihuanu. To u Švajcarskoj obično nije veliki problem. Mi smo ovde do pre jedno osam godina imali više prodavnica marihuane nego pekara, a po tome Bazel je bio na dobrom putu da postane drugi Amsterdam. Preko toga su pokušali da mi nameste tu priču, da sam ja neki svetski diler stotina kila marihuane.

Jednog dana po povratku kući, Dorin je zatekao stan i čitavu kuću u haosu.
- Oni su ulazili i kod ljudi koji nemaju blage veze sa ovim, čak su i uhapsili dva stanara koja su tri meseca bila u pritvoru. Njih su pritisnuli da kažu da sam ja šef neke bande i tek posle tri meseca, pošto nisu podlegli tim ucenama, taj čovek, jedan stariji Španac i njegov prijatelj, pušteni su. To je bio napad na čitavu moju kuću i sve stanare, ne samo na mene.

Kontraofanziva

Na pitanje da li se plaši da će mu otvorene prozivke dodatno otežati situaciju, Dorin je uzvratio da se radi o očiglednoj nameštaljki i da je u svakom slučaju maksimalno spreman za proces.

- Podneću prijavu protiv javnog tužioca i komesara zbog kršenja ljudskih prava i torture, a posle toga pripremam tužbu u Strazburu protiv javnog tužioca zajedno sa još desetak pritvorenika .To će biti zajednička tužba zbog kršenja ljudskih prava. U svakom slučaju ne brinem se šta god oni da rade, već krećem u kontraofanzivu sa svojim advokatima, aktivistima za ljudska prava i bivšim zatvorenicima.

Bačena pisma

Dorin je razjasnio i dešavanja oko zabrane advokatu Edmundu Šenenbergeru da ga poseti u zatvoru, o čemu su "Vesti" već pisale. On je naveo da je dobio pismo Šenenbergera, ali da njegov odgovor na to pismo vlasti nikada nisu poslale.

- Verovatno su deo moje pošte bacili u smeće, a Šenenbergeru su zabranili kontakt sa mnom, jer je on u Švajcarskoj poznat kao osoba koja se bori protiv nepravde, tako da im nije bilo u interesu da puste tog čoveka kod mene.

Iako pritvoreni imaju pravo da kontaktiraju sa privatnim licima poštom, pod uslovom da ne pišu o procesu koji se vodi, nijedno Dorinovo pismo nije prošlo cenzuru i došlo do rodbine i prijatelja, iako u njima nije bilo ničega što bi ometalo proceduru.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online