Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 02.10.2015.
16:34
Tanjug A

Zašto je Putin oteo Obami rat protiv Islamske države?

Ruski predsednik Vladimir Putin nije samo počeo da bombarduje ciljeve u Siriji već je postao centalni igrač u borbi protiv takozvane Islamske države (ISIL), ocenjuje američki portal Dejli bist.

Reuters
Preuzeo mu rat: Putin i Obama

"U američkom ratu protiv ISIL-a postoji nova osoba koja donosi odluke, ali to nije neki general u Pentagonu ili ministar u Damasku ili Bagdadu, njegova kancelarija je u Kremlju i on se zove Vladimir Putin," navodi se tekstu pod naslovom "Putin oteo Obami rat protiv Islamske države."

Portal navodi da je ruski predsednik u sredu naredio bombardovanje koje je pogodilo američke saveznike i pomoglo snagama sirijskog predsednik Bašara Asada, što je "potkopalo ugaoni kamen američkih napora - podršku 'umerenim' pobunjenicima i ujedno otežalo drugi cilj Obamine administracije - smenu Asada".

Ruski vazdušni napadi su, kako ocenjuje portal, svojevrsna poruka Vašingtonu da ukoliko hoće da se oslobodi Asada ili izgradi snage koje se mogu suprotstaviti ISIL-u, mora da prvo stvar reši sa Moskvom.

Nova američka zavisnost od Rusije bi mogla da poveća razdor između dve zemlje u pogledu budućnosti sirijskog režima i načina da se okonča petogodišnji građanski rat.

"Nezvanično, američki funkcioneri kažu da ih bombardovanje primorava da se dogovaraju sa Rusijom. Vojno, SAD će sada morati da prate ruske napade i način na koji oni utiču na rat. Diplomatski, koalicija mora Rusiji dati mesto za pregovaračkim stolom", piše Dejli bist.

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 17:29
Kad god se Obama "bori i borio protiv terorista" teroristi su postajali mnogobrojniji i sve jaci i jaci. Amerika i zapad (globalno) se uopste nisu uzbudjivali dok je Izrael bacao fosforne bombe na stanovnistvo Palestine (zene, deca, skole, bolnice itd.) dok im je sada bitno koga to Rusija bombarduje. Pa nije Rusija slepa iako bi zapadu to bilo najpozeljnije. Uostalom niko Americi nije nista "oteo" u Siriji jer Sirija je sama trazila pomoc od Rusije. Dosta je bilo americkog ekonomskog licemerstva na racun drugih.
Petak 02.10.2015. 16:43
Руси и Асад су једини који се истински боре протим пошасти зване Исламска држава који су иначе створили Амери, довољно је видети њихово наоружање и све је јасно. Амери су преко др. арапских земаља наоружали терористе у Сирији који су се после проширили на Ирак, једино Асад и сиријска војска уз помоћ Русије, Ирана и Кине могу да поразе ИД и остале америчке псе рата.
Petak 02.10.2015. 18:04
Nije Putin oteo rat Obami protiv terorista, jer se Obama i saveznici nikada nisu ni borili protiv njih, dapače su ih i stvorili ! Rusija je odlučila da toj igri gluposti dođe kraj, zato su i ušli u ovaj rat sa fanaticima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online