Petak 02.10.2015.
16:34
Tanjug

Zašto je Putin oteo Obami rat protiv Islamske države?

Reuters
Preuzeo mu rat: Putin i Obama

"U američkom ratu protiv ISIL-a postoji nova osoba koja donosi odluke, ali to nije neki general u Pentagonu ili ministar u Damasku ili Bagdadu, njegova kancelarija je u Kremlju i on se zove Vladimir Putin," navodi se tekstu pod naslovom "Putin oteo Obami rat protiv Islamske države."

Portal navodi da je ruski predsednik u sredu naredio bombardovanje koje je pogodilo američke saveznike i pomoglo snagama sirijskog predsednik Bašara Asada, što je "potkopalo ugaoni kamen američkih napora - podršku 'umerenim' pobunjenicima i ujedno otežalo drugi cilj Obamine administracije - smenu Asada".

Ruski vazdušni napadi su, kako ocenjuje portal, svojevrsna poruka Vašingtonu da ukoliko hoće da se oslobodi Asada ili izgradi snage koje se mogu suprotstaviti ISIL-u, mora da prvo stvar reši sa Moskvom.

Nova američka zavisnost od Rusije bi mogla da poveća razdor između dve zemlje u pogledu budućnosti sirijskog režima i načina da se okonča petogodišnji građanski rat.

"Nezvanično, američki funkcioneri kažu da ih bombardovanje primorava da se dogovaraju sa Rusijom. Vojno, SAD će sada morati da prate ruske napade i način na koji oni utiču na rat. Diplomatski, koalicija mora Rusiji dati mesto za pregovaračkim stolom", piše Dejli bist.

2024 © - Vesti online