Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 02.10.2015.
15:26
Tanjug A

SAD i Turska: Rusijo, bori se samo protiv ID, ne diraj pobunjenike

Pentagon, Turska i partneri u koaliciji protiv Islamske države, predvođenoj SAD, pozvali su Rusiju da obustavi napade na sirijsku opoziciju i fokusira se na borbu protiv islamskih militanata.

Tanjug/AP
SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i države Persijskog zaliva plaše se da će akcije Rusije u Siriji izazvati intenziviranje ekstremizma

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju "dalju eskalaciju" konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, preneo je Rojters.

- Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmereni protiv IS-a - navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar Džon Keri naglašava da je važno da se Rusija ne angažuje u borbi protiv bilo koga osim Islamske države.

- To smo jasno stavili do znanja - naglasio je Keri.

Odnosi SAD i Rusije su sve zategnutiji zbog ruskih vazdušnih napada, koji, kako se čini, služe da ojačaju Asada i usmereni su protiv pobunjenika od kojih su neki možda i saveznici SAD, umesto protiv ISIL-a, prenosi AP.

Portparol Bele kuće Džos Ernest opisao je rusku vazdušnu akciju koja je počela u pondeljak kao "vojnu operaciju protiv čitave sirijske opozicije".

Prema njegovim rečima, to je rekla Elisa Slotkin pomoćnica ministra odbrane.

- Ona je istakla da ruske operacije izazivaju izvesnu zabrinutost zato što Rusija cilja na područja gde ima malo ili nimalo pripadnika Islamske države - naveo je on.

AP ukazuje da zabrinutost izaziva i mogućnost da SAD i Rusija budu uvučene u pucnjavu na suprotnim stranama ukoliko ruski avioni gađaju umerene sirijske pobunjenike koje su SAD obučile i opremile garantujući im vazdušnu podršku u slučaju napada, navodi AP.

Keri je rekao da pretpostavlja da će biti daljih konsultacija o vazdušnim operacijama sa Rusima.

- To je način da budemo sigurni da avioni neće pucati jedni na druge i samo pogoršati situaciju - rekao je on u intervjuu televiziji CBS u Njujorku, napomnjući da su Rusi, ukoliko su došli u Siriju da podrže Asadov režim, "učinili katastrofalnu grešku", jer bi takav scenario privukao još više džihadista u Siriju.

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 16:14
Нема код Руса ни по бабу, ни по стричевима. Дератизација свих врста гамади на територији Сирије, а ускоро и Ирака.
Petak 02.10.2015. 16:33
Руси ће прво да сатру америчке псе рата који нису ИД и тако растерете сиријску војску да може да се усресреди на ИД. Амери који су и створили ИД треба да ћуте кад неко други исправља хаос који су они направили.
Petak 02.10.2015. 17:42
:D)) Pa nesto su mnogo blizu jedni pored drugih ti pobunjenici i islamski militanti. Jel se oni bore jedan protiv drugih ili ?? Uf sto boli kad ti neko stane na zulj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online