Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.10.2015.
05:00
D. Lukić - Vesti A

Brisel na mukama (4): EU je vazal Amerike

Američka i EU vojna intervencija u islamskom svetu samo je, međutim, epizoda u dugoj istoriji turbulentnih događaja između Zapada i islamskog sveta.

Reuters
Protest u Poljskoj: Parola "Zaustavite islam" na ulicama Lođa

U njegovom traktatu "Evropa: Islam, akcija i reakcije", francuski filozof i teoretičar politike i proamerički globalista, Bernar Luis, pisao je da je islamska civilizacija "gotovo uvek nosila karakter neprijateljstva prema Evropi", a da je teritorijalno širenje islamskog sveta "uvek bilo na račun Evrope".

Luis je imao u vidu tadašnji, treći talas invazije islama na Evropu.

Evropska unija, sa njene strane, pokazuje, kroz ovu masovnu bežaniju, prvu veliku slabost ugrađenu u samu konstrukciju njenog projekta. Problem EU je dvostruk. Jedan je vazalski odnos prema imperijalnoj Americi i njenom ambigvalnom, komplikovanom i često protivurečnom odnosu sa islamskim svetom, a drugi u kontradiktornoj vezi Vašingtona sa ekstremnim islamom kao instrumentom američke borbe protiv rastućih sila na Istoku, pre svega Rusije i Kine.

EU je u ovoj nelagodnoj sagi sa četvrtim talasom seobe islamskog sveta na Zapad, istovremeno vazal Amerike (via NATO) i saveznik protiv istog neprijatelja i taktičkog saveznika u islamskom prostoru.

Zapad i islamski ekstremizam

Ali, bez obzira na teret prošlosti, problem islamskih zemalja - i ne samo njih - jeste problem kako baratati sa velikim silama, posebno Amerikom (i obratno), a u tom okviru i kako akomodirati islam sa hrišćanstvom. Pogotovo kako da Zapad barata sa ovim rastućim fenomenom islamskog ekstremizma koji, faktički, "rukovodi igrom" (Islamska država u Iraku i Siriji).

U njegovom gotovo enciklopedijskom delu o odnosima SAD - Evropa: "Islamizam i SAD", Aleksandar Del Val cilja u samu suštinu procesa koji ujedno osvetljava istorijsku i geopolitičku pozadinu ovog novog talasa emigracije na granice EU, a u direktnoj vezi sa Amerikom i njenom ulogom u njemu:

- Čim su postale jedina supersila na svetu, SAD su sebi postavile dva zadatka. Prvi je da što duže ostanu arbitrirajući svetski faktor. Da bi to ostvarile, uslov je ekonomska dominacija i osvajanje novih tržišta. Jer se na taj način najlakše kontroliše svetski poredak i održavanje američke superiornosti.

A, da bi i to bilo moguće, neophodno je (drugi strateški cilj) kontrolisati energetske resurse na globalnoj sceni, piše Del Val.

U predgovoru njegove knjige, francuski general Pjer Mari Galoa, otac francuskog sistema nuklearnog odvraćanja, u potpunosti deli ovo mišljenje i dodaje dimenziju islamizma: "Kako bi postigla ova dva cilja, Americi je bilo potrebno da u jednačinu uključi energetski bogate islamske zemlje. Ovaj deo sveta poseduje 75 posto svetskih energetskih resursa i predstavlja, istovremeno, tržište od skoro milijardu ljudi".

Rašireno je (prilično paranoidno) mišljenje da ova, četvrta velika seoba islamskih desperadosa na flankove Evrope, predstavlja samo jedan vid veće opasnosti koja sledi i u čijoj je osnovi "teret prošlosti" - teret istorijskog revanšizma" koji je, kroz istoriju, pratio odnose hrišćanskog i islamskog sveta: Arapi proterani iz Španije i sa Sicilije, a za revanš, Sulejman Veličanstveni u Beogradu, na Rodosu i pred vratima Beča. I još jednom: Otomani u blizini Beča, Bonaparta u Egiptu, Bomon u Alžiru...".

Sutra - Brisel na mukama (5): BiH je "veštačka tvorevina"

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online