Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.09.2015.
17:49
sputniknews.com A

Obama: Rusija i Kina potencijalni izazovi SAD

Predsednik SAD Barak Obama je tokom nastupa na Generalnoj skupštini UN izjavio da se neće kolebati u odluci o primeni sile. Pritom je naveo ulogu Rusije i Kine u rešavanju niza međunarodnih problema.

Reuters
Neće se kolebati u odluci o upotrebi sile: Barak Obama

Predsednik SAD Barak Obama nazvao je Rusiju i Kinu potencijalnim izazovima SAD.

- Naša ekonomija raste, naša vojska se uglavnom vratila iz Iraka i Avganistana, ali vidimo debate o ulozi Amerike u svetu - o tome šta znači snaga koja određuje opoziciju svih neprijatelja, pretpostavljenih protivnika, rastuće Kine ili Rusije koja se oporavlja - izjavio je Obama tokom nastupa na Generalnoj skupštini UN.

- Kao predsednik SAD upoznat sam s opasnostima s kojima se suočavamo - dodao je on.

Obama je, ipak, naveo da su Rusija i Kina imale značajnu ulogu u rešavanju nuklearnog problema Irana.

- Tokom dve godine SAD su zajedno s partnerima, uključujući Rusiju i Kinu, radile na veoma složenim pregovorima. Dobili smo dugoročni, sveobuhvatni sporazum, po kojem Iran ne može da dobije nuklearno oružje, ali ima pristup miroljubivoj nuklearnoj energiji. Ako to bude realizovano, zabrana nuklearnog oružja će biti pojačana, opasni rat neće biti moguć, a naš svet će biti bezbedniji - rekao je Obama.

Obama je takođe izjavio da sirijski lider Bašar el Asad treba da preda vlast novom lideru i dodao da međunarodna zajednica zajedno treba da se bori protiv organizacije Islamska država. On je izjavio da je Vašington spreman da radi s drugim nacijama u cilju rešavanja konflikta u Siriji.

- SAD su spremne da rade s drugim nacijama, uključujući Rusiju i Iran, kako bismo rešili konflikt - rekao je Obama.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Obama je naveo da se SAD zalaže za diplomatske pregovore te zemlje s Rusijom. On je dodao da sankcije protiv Ruske Federacije ne znače povratak hladnom ratu.

- Ukrajinska kriza je osnova za sankcije koje su SAD uvele Rusiji - to nije želja da se vratimo hladnom ratu“, rekao je američki predsednik.   

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.09.2015. 20:14
Pa ti naviksani faššisto nisi rešio ni jedan problem u svetu,kao ni tvoji predhodnici.A to da nema tvoje vojske-pa ko je u tvojim vojnim bazama,ja ili tvoje loppurde od vojske.Rešio si problem nuklearnog naoružanja u Iranu u saradnji s Rusima i kinom.Pa ti ga nisi rešio-oni su poslušali Ruse i Kineze,da si ti rešavao i tamo više ne bi tekla voda već ljudska krrv u rečnim koritima.koritima
Ponedeljak 28.09.2015. 21:03
Bas me interesuje koliko ce nastradalih "ISIS-boraca da vrate za Ameriku, u aluminijumskom sanduku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online