Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.09.2015.
16:25
Tanjug A

Zbog čega je Nemačka tako lako primila izbeglice?

Nemačka vlada namerava da ubrza proces za dobijanje azila i da u potpunosti integriše izbeglice u društvo jer one svojim obrazovanjem i veštinama mogu smanjiti pritisak na tržište rada u toj zemlji, ocenjuje američki "Njujork tajms".

Reuters
Migranti slave Angelu Merkel: Nemačka otvorena za izbeglice

Iako je Nemačka privremeno ojačala kontrolu granica na jugu zemlje kako bi zaustavila priliv tražilaca azila, vlada te zemlje odlučna je u nameri da asimiluje one kojima dopusti da uđu u državu, prenosi američki list.

Podsećajući da Nemačka očekuje dolazak oko 800.000 izbeglica do kraja godine, nemačka kancelarka Angela Merkel je, zajedno sa najvećim nacionalnim kompanijama, pokrenula kampanju o njihovom zapošljavanju u cilju bržeg integrisanja u društvo.

Angela ima plan

Ideja je, objašnjava "Njujork tajms", da se ne dopusti da oni postanu državni štićenici već da se omogući da oni doprinose državnoj ekonomiji.

Ne samo da Nemačka, kako dodaje list, ima dovoljno radnih mesta za pridošlice već se ona suočava sa penzionim i zdravstvenim troškovima usled sve starijeg stanovništva, a izbeglice iz Sirije su većinom obrazovani ljudi koji svojim veštinama mogu smanjiti pritisak na tržište rada.

Neke kompanije, među kojima su "Dojče Post" i proizvođač automobila "Dajmler" traže izmenu nemačkih zakona o radu kako bi se tražiocima azila omogućilo da se brže zaposle.

Nemačka kancelarka već se sastala sa nosiocima nemačke industrije i najavila da će se proces za dobijanje azila ubrzati i olakšati onima kojima se dopusti da ostanu u zemlji kao radna snaga.

Uz to će, prenosi "Njujork tajms", biti potrošeno dodatnih dve milijarde evra za učenje nemačkog jezika, koji je jedan od najvažnijih uslova za dobijanje posla.

Iako su četiri najveće nemačke asocijacije poslodavaca saopštile da podržavaju vladinu odluku o privremenom usporavanju priliva kako bi se izbeglo preoterećivanje sistema za dobijanje azila, one su istakle da treba ubrzati proces zapošljavanja izbeglica i omogućiti im učenje jezika i drugih veština.

U zajedničkom saopštenju organizacija, koje predstavljaju stotine hiljada kompanija, navodi se da je to "najbolji način za potpunu integraciju".

Građani u strahu

Međutim, pojedini stanovnici Nemačke strahuju od gubitka radnog mesta i smanjenja plata zbog priliva izbeglica u zemlju.

Tako je nedavno predsednica desničarske stranke "Nacionalni front" u Francuskoj Marin Le Pen optužila Merkelovu da ohrabruje imigraciju kako bi "regrutovala robove".

Sa druge strane, političke pristalice nemačke kancelarke i mnoge kompanije dolazak izbeglica vide kao priliku za zapošljavanje motivisanih, mladih osoba.

- Izbeglice se ne posmatraju samo kao žrtve već kao potencijalni doprinosioci društvima i ekonomijama u budućnosti - objašnjava politička saradnica u Evropskom institutu za migracionu politiku Elizabet Kolet.

Naime, nezaposlenost u Nemačkoj u kojoj živi 82 miliona stanovnika, pala je najnižu tačku u poslednjih 30 godina i iznosi 4,6 odsto, a slobodno je skoro 597.000 radnih mesta u oblasti zdravstva i pružanja nege, inženjerstvu, stolarstvu, restoranima brze hrane.

Analitičari smatraju da se Nemci i ostali evropski državljani ne zapošljavaju na tim poslovima jer im, s jedne strane, nedostaje iskustvo i obrazovanje, a s druge, ne žele da rade na takvim mestima.

Takođe, nedostatak radne snage postoji uprkos tome što je desetine mladih iz Grčke, Španije i drugih zemalja, koje potresa ekonomska kriza, došlo u Nemačku u potrazi za poslom.

- Ne vidimo da postoje ikakvi dokazi da će izbeglice nekome ukrasti posao - zaključuje stručnjak za tržište rada u Savezu uduženja nemačkih poslodavaca Aleksander Vilhem.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.09.2015. 20:35
Ta šta veliš "Njujork Tajms"čista arijevska rasa širi ruke da primi ove tvoje plaćene iseljenike.Kako da ne?Čekaj dok ih poteraju,a i ti ćeš doći na red,Zaboravili ste Hiću,al Nemci nisu:oni su još uvek ubedjeni u svoju ljudsku nadmoć.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online