Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 20.09.2015.
19:08
Tanjug A

Izbori u Grčkoj: Siriza opet pobedila, glavni suparnik čestitao

Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su večeras objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova. Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je je konzervativna Nova demokratija osvojila 28,07 odsto glasova. Zlatna zora je na trećem mestu.

Reuters
Ciprasova stranka pobedila uprkos krizi u kojoj su bili

Agencija Rojters navodi da će Siriza imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75.

Istaknuti neimenovani zvaničnik Sirize rekao je ranije da će Grčka u roku od tri dana dobiti novu vladu, prenela je grčka agencija ANA.

Odziv je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima bila 63,6 odsto.

Reuters
Grci koji su pratili rezultate i navijali za Sirizu

Čestitke Meimarakisa

Lider konzervativne Nove demokratije Vangelis Meimarakis priznao je večeras poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

- Izgleda da će izborni rezultati pokazati da je Siriza i njen lider Aleksis Cipras u vođstvu. Čestitam mu i pozivam ga na formiranje vlade nacionalnog jedinstva - rekao je Meimarakis novinarima u Atini.

Na birališta je, prema istim podacima, izašlo 54,4 odsto upisanih birača.

Šulc i Oland čestitali Sirizi na pobedi

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Šulc čestitao je pobedu partiji Aleksisa Ciprasa na današnjim izborima u Grčkoj, pozivajući na brzo formiranje stabilne vlade.

- Upravo sam čestitao Sirizi na pobedi na izborima u Grčkoj. Sada je brzo potrebna stabilna vlada spremna da dela - napisao je Šulc na njegovom nalogu na "Tviteru" a prenosi AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je izborna pobeda Sirize "važan uspeh" i za Grčku i za Evropu.

- Ovo je važan rezultat za Grčku, koja će sada živeti u periodu stabilizacije sa solidnom većinom - rekao je Oland i dodao da je to važan uspeh i za Evropu "koja mora da sluša poruku Grka".

Izvor: Siriza će ponovo u koaliciju sa Nezavisnim Grcima

Grčka levičarska Siriza nastojaće da formira vladu sa Nezavisnim Grcima, svojim bivšim koalicionim partnerom, izjavio je izvor iz Sirize nakon što su prvi rezultati ukazali na pobedu stranke bivšeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Nezavisni Grci bi mogli osvojiti 10 mesta, čime bi omogućili Sirizi tesnu većinu u parlamentu, prenosi Rojters.

AFP procenjuje da bi Siriza mogla osvojiti 149 poslaničkih mesta, i dalje nedovoljno za većinu, a Nezavisni Grci 13 mandata, što bi tim dvema strankama ponovo omogućilo da formiraju vladu.  

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.09.2015. 19:55
"Ruska novinarka Kirbiju: Da li ste vi gej?".......где су коментари уредништво??!!!
Nedelja 20.09.2015. 21:44
Naravno da je pobedila Kad je Cipras lego na rudu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online