Nedelja 20.09.2015.
19:08
Tanjug

Izbori u Grčkoj: Siriza opet pobedila, glavni suparnik čestitao

Reuters
Ciprasova stranka pobedila uprkos krizi u kojoj su bili

Agencija Rojters navodi da će Siriza imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75.

Istaknuti neimenovani zvaničnik Sirize rekao je ranije da će Grčka u roku od tri dana dobiti novu vladu, prenela je grčka agencija ANA.

Odziv je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima bila 63,6 odsto.

Reuters
Grci koji su pratili rezultate i navijali za Sirizu

Čestitke Meimarakisa

Lider konzervativne Nove demokratije Vangelis Meimarakis priznao je večeras poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

- Izgleda da će izborni rezultati pokazati da je Siriza i njen lider Aleksis Cipras u vođstvu. Čestitam mu i pozivam ga na formiranje vlade nacionalnog jedinstva - rekao je Meimarakis novinarima u Atini.

Na birališta je, prema istim podacima, izašlo 54,4 odsto upisanih birača.

Šulc i Oland čestitali Sirizi na pobedi

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Šulc čestitao je pobedu partiji Aleksisa Ciprasa na današnjim izborima u Grčkoj, pozivajući na brzo formiranje stabilne vlade.

- Upravo sam čestitao Sirizi na pobedi na izborima u Grčkoj. Sada je brzo potrebna stabilna vlada spremna da dela - napisao je Šulc na njegovom nalogu na "Tviteru" a prenosi AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je izborna pobeda Sirize "važan uspeh" i za Grčku i za Evropu.

- Ovo je važan rezultat za Grčku, koja će sada živeti u periodu stabilizacije sa solidnom većinom - rekao je Oland i dodao da je to važan uspeh i za Evropu "koja mora da sluša poruku Grka".

Izvor: Siriza će ponovo u koaliciju sa Nezavisnim Grcima

Grčka levičarska Siriza nastojaće da formira vladu sa Nezavisnim Grcima, svojim bivšim koalicionim partnerom, izjavio je izvor iz Sirize nakon što su prvi rezultati ukazali na pobedu stranke bivšeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Nezavisni Grci bi mogli osvojiti 10 mesta, čime bi omogućili Sirizi tesnu većinu u parlamentu, prenosi Rojters.

AFP procenjuje da bi Siriza mogla osvojiti 149 poslaničkih mesta, i dalje nedovoljno za većinu, a Nezavisni Grci 13 mandata, što bi tim dvema strankama ponovo omogućilo da formiraju vladu.  

2024 © - Vesti online