Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.09.2015.
11:43
Tanjug A

Cipras otvorio izbore, Siriza izjednačena sa konkurencijom

Grci će danas, u nedelju 20. septembra, izabrati vladu spremnu za borbu i sprovodejnje nove ere reformi, izjavio je bivši premijer i lider Sirize Aleksis Cipras otvarajući pete parlamentarne izbora u poslednjih šest godina.

Reuters
Grci nisu previše oduševljeni novim izborima i obećanjima

- Grčki narod će uzeti svoju budućnost u svoje ruke i zapečati prelazak u novu eru - rekao je Cipras pošto je glasao u centru Atine u naselju Kipseli.

Lider Sirize kaže da će "Grci izabrati borbenu vladu spremnu za konfrontacije neophodne da bi se krenulo napred sa reformama i da bi zemlja bila moćna i ravnopravan partner u Evropi".

Biralištu su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu na izborima koja su provera snage Sirize protiv konzervativnog bloka Nove demokratije na čelu sa Vangelisom Meimarakisom, koji je smanjio jaz između levice i desnice tokom izborne kampanje.

Pravo glasa ima 9,8 miliona Grka, glasačka mesta se zatvaraju u 19 sati po lokalnom vremena, a konačni rezultati se očekuju sutra ujutru. Za razliku od prethodna dva glasanja, ovog puta među Grcima ne vlada entuzijazam, u trenutku kada im je ekonomija i dalje slaba, četvrtina radno sposobnog stanovništva nezaposlena, a kontrola kapitala ograničava pristup gotovini na 420 evra nedeljno.

Posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.

Pošto mu je naglo opala podrška u redovima Sirize, koja se pocepala na dva dela pošto se radikalno levičarska frakcija suprotstavila novom paketu strane pomoći, Cipras je krajem avgusta podneo ostavku kako bi bili održani vanredni izbori iz kojih bi, kako se nada, mogao da izađe sa snažnijim mandatom birača.

Tako Grci treći put ove godine izlaze na birališta. Ankete pokazuju gotovo izjednačene rezultate dva glavna takmaca - Sirize i Nove demokratije, koje svaka uživaju po 28 odsto glasova među ispitanicima, dok se krajnje desničarska Zlatna zora sa oko šest odsto glasova i PASOK utrkuju za treće mesto, a prate ih komunistička partija KKE i centristička To Potami, prenosi Rojters.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online